x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Boc-PDL insultă Clujul

Boc-PDL insultă Clujul

de Lucian Avramescu    |    27 Mai 2012   •   11:54

Boc se vrea din nou primar la Cluj. Mi se pare o imensa obraznicie. Domnul Boc, personaj sufleteste mic, fiindca pentru putinatatea staturii nu este vinovat el, a comis o sumedenie de faradelegi fata de poporul roman, sau a consimtit la ele.

L-a saracit, umilit, indatorat, batjocorit in vremea celor trei, cinci, sapte guverne pe care s-a prefacut ca le conduce. S-a purtat nedrept cu transilvanenii, dandu-se de-al lor si atragand nedrepte antipatii. Referindu-ma la Ardeal, a fost gata oricand de tradare, cu zambetul minciunii pe chip.

Inteleg ca principalul electorat care-l poate vota pe Boc la primaria Clujului, pentru a face diferenta, ar fi cel maghiar. Foarte bine. E dreptul lor de cetateni ai acestei tari sa voteze pe cine vor. Dar de ce nu se inghesuie maghiarii sa voteze, asa cum ne-au obisnuit, un candidat de aceeasi etnie?

UDMR se bate cu inteligenta si abilitati teribile pentru cateva tinte majore, cea mai inalta fiind independenta unei tari unguresti in mijlocul Romaniei. E, din nou, dreptul lor sa ceara ce le trece prin cap. Si un Tinut Secuiesc pe Marte in conditiile in care Calea Lactee a Europei se dizolva in acelasi blid de interese iar felierea etnica pare extrasa din Evul Mediu.

Boc, in vremea repetatelor sale guverne, a convietuit cu aceste cereri, in concubinaj cu ele, a facut cu ochiul complice celor care desenau din nou traseele Dictatului de la Viena si a aprobat facultati care exclud in Romania ideea de limba romana. De ce? Pentru a fi mentinut la putere. Veti zice ca nu el e tartorul, nu el a stat la butoanele deciziilor. Asa e. Tartorul e cel caruia i-a stat pres la Cotroceni. Da, dar pentru statutul asumat de sluga nu porti macar moral o vina?

Mi-a confirmat o cunostinta din Cluj ca Boc se bazeaza, pentru a castiga din nou Clujul, pe cetatenii maghiari. Voteze cum vor ungurii. Dar de ce le-a cazut cu tronc tocmai Boc? Revin obsesiv la aceasta intrebare care, prin raspunsurile pe care le presupune, doare.Nu stiu cine este candidatul USL pentru primaria Clujului. Trag speranta sa fie un om cu mintea intreaga si suflet ardelean viu. Nu stiu daca UDMR are un candidat. Presupun ca da. Sper sa nu fie unul de parada. Ceea ce ma intriga este obraznicia lui Boc, cel despre care circula legenda in municipiu ca facea juma/juma cu unul care-i azi la parnaie si care era poreclit Fifty-Fifty.

Inteleg ca braul, ma rog, centura Clujului si alte sosele care au primit sfestania lui Boc, cu panglici inaugurale mai lungi decat presupusa sosea, s-au faramitat in gropi a doua zi. Plimba-te Boc, in penitenta, pe aceste sosele pana le vei netezi cu pasul, cerand iertare astfel clujenilor si nu numai lor. Ai fost argatul lui Basescu? El te-a pus sa faci tot ce-ai facut? Legitimeaza-te sluga, toarna-ti cenusa in cap si, prin autoasumarea statutului, nu candida la functia de varf dintr-un municipiu care se vrea capitala culturala europeana. L-ai facut de rusine destul. Retrage-te in pustie Boc!

×