x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bolnav de gelozie

Bolnav de gelozie

de Maria Timuc    |    22 Sep 2012   •   21:00
Bolnav de gelozie

M-a sunat intr-o zi o cunostinta, care avea suspiciunea ca partenerul ei de viata 'o urmarea'. Mi-a spus ca exista si in Romania detectivi particulari, care urmaresc neveste, amante, iubite sau iubiti, ca nu stiu ce dispozitiv iti poate monta cineva la masina sau la telefon. Pentru mine lucrurile astea erau ca navele extraterestre, de pe alta lume. Evenimentul de 'urmarire' din prezent mi s-a parut neconcludent, asa ca am pus intrebari care 'bateau' in trecut, caci starea interioara a femeii era mult prea deteriorata in raport cu incidentul din prezent. Incetul cu incetul am aflat ca trecutul ei continea o relatie ciudata; un fost prieten( si iubit) ii montase dispozitive de ascultare si de urmarire pana si in baie. Era un barbat din cale afara de gelos, care simtea nevoia s-o controleze in toate felurile posibile, inclusiv sa-i supravegheze privirile atunci cand erau impreuna in public. Era gelos si pe privirea ei, si pe privirea altei persoane care se uita la ea. Femeia plecase de mult din relatia aceea, dar frica, groaza, trauma ramasesera in ea, le purta fara sa fie constienta de ele si fara sa inteleaga ca produceau, inca, efecte dezastruoase asupra vietii ei. Intamplarea face ca, in scurt timp, sa aud inca o relatare asemanatoare, de data asta legata de un fost sot.

Sigur ca avem de-a face cu o stare de gelozie patologica, care se preteaza terapiei, in unele cazuri chiar celei psihiatrice. Daca gelosul nu-si constientizeaza boala si se considera indreptatit sa-si sechestreze partenerul de viata, sa-l abuzeze, sa-i violeze intimitatea, sa-i striveasca personalitatea, nevoile si dorintele personale, victima geloziei patologice trebuie sa stie atunci cand se afla in fata unui comportament abuziv si bolnavicios. A suporta ani intregi abuzul psihic si emotional pentru ca, in cele din urma, sa te rupi de sursa abuzului, inseamna a-ti accepta starea de victima si a suporta ulterior, chiar si inconstient, trauma cauzata de un astfel de abuz. Alaturi de un om bolnav de gelozie, pentru care si o privire devine vinovata, in fata unui om care sugereaza ca vecinul matura strada doar pentru ca are o intelegere tacita cu nevasta lui, te imbolnavesti si tu si, mai mult, in lipsa unui terapeut, rana ramane deschisa, sub forma fricii, a furiei, a neancrederii in sine si in altii si chiar in forme mai complicate.

Gelozia, cu toate ca-i o traire unanim acceptata si am trait-o cu totii, fie chiar in virtutea faptului ca suntem fiinte umane, nu-i o stare normala, din orice unghi ai privi-o. Un episod de gelozie din cand in cand poate presara relatia barbat –femeie cu un usor parfum de dragoste si impacare; daca gelozia devine un fel de a respira, un fel de a merge la piata si un fel de a mentine controlul asupra altui om avem de-a face cu un abuz. Traumele pe care le putem purta in noi din cauza asta ne pot afecta intreaga viata, chiar daca ne-am indepartat de sursa abuzului. Un control 'al vietii personale', exercitat prin mijloace fizice, camere de supraveghere si alte instrumente moderne, oricat de maret social ar fi personajul care-l foloseste, nu-i altceva decat un semnal al dezechilibrului interior, mental si emotional, al utilizatorului. Asta trebuie tratat, ca si urmele pe care le lasa abuzul asupra victimei si care se poate regasi dupa ani de la producerea evenimentelor. Gelozia exacerbata e o stare de rau interior, care face rau si celorlalti; e drept ca nu se vede la fel ca o rana pe corp ce face gelozia, dar e o rana pe suflet, o rana in minte, care poate fi vindecata daca apelam la un specialist.

×