Bugetul anului 2006 va fi "legea dezbinarii" pentru actuala Coalitie, va fi o lege care va adanci neintelegerile deja existente.
Saptamana trecuta a fost caracterizata prin discutii "aprinse" si la propriu, si la figurat asupra bugetului liberal pe 2006. Cum "prietenia liberalo-democrata" scartaie de o buna perioada, bugetul a reprezentat inca o oportunitate pentru a ne arata cat de eficient functioneaza Alianta sau cat de repede se poate destrama o relatie cand e vorba de
bani.
Politica fiscala gresita, adoptata in anul 2005, criticata in recentul raport al Uniunii Europene si continuata in anul 2006, este principala cauza a disensiunilor partidelor aflate la guvernare. Premierul Tariceanu a declarat acum doua zile: "Exista, poate, un lucru care ar fi meritat totusi facut, si anume majorarea TVA". Cu pareri de rau tardive nu ai cum sa repari greselile facute in acest an si nici nu poti sa oferi mai multi bani sectoarelor deficitare. Premierului ii va fi si mai greu sa reziste presiunilor din ce in ce mai mari exercitate de ministere, care au nevoie de fonduri pentru a implementa acquis-ul comunitar, atat timp cat comanda "amiralului" este una singura: "Nu schimbati nimic!".
Incapatanarea Guvernului de a nu repara o greseala poate sa coste Romania pe termen mediu si lung. Pe de o parte, declari ca introducerea cotei unice nu a afectat semnificativ veniturile la buget, iar pe de alta parte, iti pare rau ca nu ai crescut TVA. Ce sa inteleaga partenerii sociali, partenerii straini, romanii si chiar propriii tai ministri si colegi de Coalitie dintr-o asemenea pozitie?
Patru ani, cat au fost in opozitie, atat PNL, cat si PD propuneau bugete pentru ministere extrem de generoase. Acum, ajunse la guvernare, propun nici mai mult, nici mai putin decat descresterea sumelor alocate majoritatii institutiilor statului, uitand de promisiunile dezinvolte facute in campania electorala: Dam bani la Sanatate, Educatie, Armata, la toata lumea. Daca veniturile au crescut, asa cum se lauda Guvernul, de ce nu exista bani?
Armata este nemultumita, este si firesc. Pentru prima data de cand Romania a devenit membra NATO, bugetul Apararii nu respecta angajamentele convenite, fiind mai mic decat 2,38% din PIB. Vrem sa fim membri in cea mai mare alianta militara, dar nu vrem sa respectam, asa cum ne-am angajat, regulile acesteia. Si prima sanctiune a venit chiar din interiorul Coalitiei: PD a returnat propunerile bugetare pentru incadrarea in sumele convenite cu NATO.
In cazul Educatiei, desi ministrul Miclea si-a dat demisia, atragand atentia asupra bugetului insuficient, Coalitia a decis altfel. Surpriza a fost de proportii, numai patru parlamentari au fost convinsi ca trebuie sa sprijine politica propriului Guvern: mai putini bani pentru Educatie, pentru ca nu avem de unde. PD, UDMR si PC au raspuns nedisciplinat, respingand bugetul anemic propus educatiei copiilor nostri.
Nici Agricultura nu sta mai bine. Criticile aduse programelor propuse au facut ca bugetul sa fie retrimis ministerului de resort, urmand a fi rediscutat in aceasta saptamana.
Asistam de fapt la inceputul unei crize politice importante in cadrul Coalitiei de guvernare. Cele patru partide se dueleaza pentru a obtine mai multi bani pentru ministerele pe care le detin. Si cum, in ultimele 10 luni, cei "rai" au fost liberalii, iar cei "buni" au fost democratii, bugetul pe 2006 este un nou prilej pentru democrati de a da peste nas politicilor "liberale".
Bugetul anului 2006 va fi "legea dezbinarii" pentru actuala Coalitie, va fi o lege care va adanci neintelegerile deja existente.
Cu ce se lauda Guvernul: cresterea nesemnificativa a pensiilor, bani insuficienti pentru Sanatate si Educatie, salarii care nu acopera recentele scumpiri la gaze, energie termica si electricitate, cu atat mai putin pe cele prognozate. Este un buget care incearca sa imparta saracia, dar care, spune premierul Tariceanu, este mandria Romaniei in Europa. Este un buget construit la repezeala, respins de sindicate si patronate.
Si cum un necaz nu vine niciodata singur, probabil, in aceasta saptamana, vom asista si la inghetarea relatiilor cu FMI din cauza aceluiasi buget, pentru ca Guvernul nu vrea sa-si indrepte greselile. Astfel, in primavara viitoare vom asista la un raport de tara cu concluzii dure la capitolul criterii economice.
In forma actuala, fara un cod fiscal aprobat, bugetul nu reflecta decat o insumare a erorilor facute, avand efecte negative asupra economiei si a romanilor.