x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bugetul pe 2006, prioritatea o a momentului

Bugetul pe 2006, prioritatea o a momentului

de Laszlo Borbely    |    12 Sep 2005   •   00:00
Bugetul pe 2006, prioritatea o a momentului

Agenda publica a fost tinuta in ultimele zile de dezbaterile contradictorii cu privire la majorarea TVA. Discutia pe marginea politicii fiscale nu este noua. Chiar de la inceputul anului au fost exprimate opinii diverse, mai mult sau mai putin optimiste, cu privire la introducerea cotei unice de impozitare, care s-a dovedit a fi fezabila si care a dus la o crestere a veniturilor peste asteptari.

Divergentele din ultima perioada pe tema TVA puteau fi evitate daca ar fi existat o analiza temeinica atat in cadrul Guvernului, cat si al Coalitiei de guvernare pentru a contura o idee comuna. UDMR a insistat pentru un punct de vedere pe marginea fiscalitatii, mai cu seama ca in cadrul Uniunii am purtat discutii pe aceasta tema, insa nu vrem sa facem declaratii inainte de a purta dialog in cadrul Coalitiei. Astfel de iesiri, fara a ne corela cu partenerii nostri din Alianta, ar putea avea efect negativ nu doar asupra actului de guvernare, ci si la nivel european, mai ales acum, in pragul prezentarii raportului Comisiei Europene. Iar acest lucru nu este de dorit.

Avem un program de guvernare pe care trebuie sa-l ducem la indeplinire si care este construit pe baza masurilor ce trebuie luate pentru aderarea la Uniunea Europeana. In acest moment, este important sa stabilim o politica financiara pentru anul ce urmeaza, dar si pe termen mediu si lung. Este prioritatea 0. Avem nevoie de o politica bugetara echilibrata, care sa tina cont de necesitatile obiective ale Romaniei pentru dezvoltare, care sa permita investitiile in infrastructura. Daca anul acesta a fost unul al inundatiilor, anul viitor trebuie sa fie unul cu precadere al infrastructurii. Am spus acest lucru in repetate randuri, pornind de la starea precara in care se gaseste infrastructura din Romania si de la ideea ca trebuie sa reducem decalajul fata de tarile din Uniune in perspectiva anului 2007. Dupa calamitatile din acest an care au maturat mii de kilometri de drumuri si cai ferate, sute de poduri si podete, declararea infrastructurii ca prioritate nu ar trebui pusa la indoiala de nimeni, mai cu seama ca este motorul dezvoltarii investitiilor straine, al economiei. Dezvoltarea teritoriala durabila poate fi conceputa numai pe baza unor prioritati foarte clar asumate.

Este foarte important sa avem o strategie fiscala stabila, o proiectie coerenta pe termen mediu si lung a nivelului taxelor si impozitelor, pe baza careia sa fie fixate coordonatele bugetelor anuale. Trebuie sa avem o pozitie foarte clara in acest sens pentru a da semnale pozitive catre Uniunea Europeana si implicit catre investitori. Acest lucru se impune mai ales ca agentiile de evaluare au imbunatatit ratingul de tara in privinta riscului pentru investitii. Plasarea Romaniei de catre Standard & Poor’s in randul tarilor cu risc scazut pentru investitii este o recunoastere a evolutiei economice, a imbunatatirii indicatorilor economici, o confirmare a faptului ca piata romaneasca este pe drumul cel bun. Imbunatatirea ratingului va genera in mod sigur o crestere a investitiilor straine in Romania.

Tinand cont de aceste aprecieri, este nevoie ca in urmatoarele saptamani sa ne concentram energiile pentru a finaliza principiile bugetului pe 2006 si sa incheiem discutiile pe tema surselor de venit ale statului, astfel incat proiectul de buget sa fie inaintat Parlamentului pentru aprobare cat mai repede. Trebuie sa dam un mesaj clar cu privire la strategia fiscala si bugetara a Guvernului, care sa incurajeze formarea unui mediu de afaceri solid.

×
Subiecte în articol: editorial