Deşi brokerii nu recunosc, previziunea lui Dinu Patriciu din 19 martie rămîne valabilă: valoarea bursei este dublă faţă de "nivelul real" şi "va ma cădea".
Deşi brokerii nu recunosc, previziunea lui Dinu Patriciu din 19 martie rămîne valabilă: valoarea bursei este dublă faţă de "nivelul real" şi "va ma cădea".
Vă mai amintiţi ce spunea Dinu Patriciu la 19 martie? Valoarea pieţei de capital este de două ori mai mare faţă de "nivelul real", ceea ce-l va determina să nu investească pe piaţa de capital din România, "pentru că este prea scump. Aştept să ajungă la fundul apei, pentru că abia a început căderea. Şi va mai cădea". La momentul declaraţiei sale, principalul indice al Bursei de Valori Bucureşti – BET – se plasa la 7.294 de puncte. Acum se situează la 5.735. Oare valoarea pieţei e mai mare sau mai mică?!
Da, dar ştiţi ce atitudine au avut brokerii faţă de spusele lui Patriciu. Au cerut "intervenţia" CNVM şi "a altor instituţii abilitate ale statului", care "să clarifice în ce măsură asemenea declaraţii" dau "semnale false sau ar putea induce în eroare investitorii de pe piaţa de capital, pentru a putea fi evitate în viitor". Patriciu s-a abţinut de la a mai face declaraţii "în viitor", însă "false" nu s-au dovedit semnalele sale, ci ale intermediarilor, care au continuat să le susure investitorilor "o să vedeţi, bursa o să-şi revină". Din păcate, BET nu mai înregistrează acum o valoare cu o treime mai redusă faţă de maximul din 24 iulie 2007 (10.814 puncte), ca în momentul declaraţiei lui Dinu Patriciu, ci a mai adăugat încă 20 de procente de scădere pe lîngă ce avea...
Fix cu un an înainte de declaraţia petrolistului, Matei Păun – managing partner al BAC Investment Bank – aprecia într-un interviu acordat revistei Săptămâna Financiară că atît timp cît "există numai vreo cinci-şase, cel mult opt acţiuni în care se poate investi vom avea o piaţă bursieră scumpă, cu o predispoziţie spre o corecţie sporită". Şi chiar estima cu cît şi-ar putea reduce valoarea unele acţiuni: "Pe bursă poţi pierde 30%-40% din valoarea unor acţiuni ca Petrom sau BRD". Între timp au ajuns chiar emitenţii titlurilor listate să aibă păreri similare. Patrick Gelin, preşedintele BRD, declara în urmă cu o lună pentru Ziarul Financiar că bursa de la Bucureşti este cvasimuribundă: "Nici o piaţă financiară nu se creează aşa. Piaţa au făcut-o de fapt nerezidenţii, care acum au plecat, şi gata creşterea, pentru că speculatorii locali nu o pot susţine, aşa că toată lumea se retrage. Piaţa nu poate trăi decît cu investitori profesionişti locali – societăţi de asigurări, fonduri de pensii; nu poate conta nici pe nerezidenţi, şi cu atît mai puţin pe clientela de retail. Investitorii instituţionali creează piaţa, însă mai trebuie să aibă şi în ce să plaseze banii. Nu faci o piaţă din patru-cinci titluri lichide, îţi trebuie peste 10".
Apropo de nerezidenţi, dacă ei ar fi avut la dispoziţie o piaţă a obligaţiunilor, poate că ar fi urmat exemplul din Slovacia şi şi-ar fi redirecţionat banii către bonduri. E drept că, după şapte ani de tergiversări, au apărut şi la bursa noastră titlurile de stat. Însă cea mai pură dovadă că ratările se răzbună este aceea că birocraţia a acceptat listarea obligaţiunilor statului într-un moment cînd nu mai avea cine să le cumpere. Străinii – aşa cum observa Gelin – plecaseră deja...
În fine, n-aş vrea să reiau vechea litanie că, dacă politicienii n-ar fi intervenit asupra economiei şi ar fi lăsat în pace pieţele să apară şi să se maturizeze, bursa de la Bucureşti ar fi avut acum măcar jumătate din numărul de titluri cotate pe piaţa de capital poloneză. Mai bine ne-am reîntoarce la declaraţia lui Patriciu, care spunea - la un BET de 7.294 de puncte - că valoarea pieţei de capital este dublă faţă de "nivelul real". În momentul de faţă, indicele măsoară 5.735 de puncte. Oare la bursă, în lunile următoare, se profilează un trend de creştere sau unul de scădere?
Citește pe Antena3.ro