x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bursa vinurilor nu intră niciodată în criză de lichidităţi

Bursa vinurilor nu intră niciodată în criză de lichidităţi

de Ionuț Bălan    |    29 Apr 2021   •   07:30
Bursa vinurilor nu intră niciodată în criză de lichidităţi

„Liv-ex este dovada vie a faptului că cei care doresc să investească nu sunt condamnați să o facă doar pe Wall Street”, apreciază James Miles, fondatorul, patronul și directorul general al celei mai importante platforme de tranzacționare de vinuri de colecţie din lume.

Miles, un fost analist de companii listate pentru firme de brokeraj, a înființat bursa vinurilor în anul 2000 și a ajuns să consemneze un rulaj anual de 55 milioane euro, având aproape 100 de angajați în 3 țări.

El explică pentru publicația de specialitate WineMag că marea provocare legată de crearea unei burse a vinurilor în sens propriu a fost facilitarea creării de lichiditate într-un sector dominat de deal-uri individuale, lipsite de transparență, standardizare și de referințe de preț credibile, obiective. Astfel, în timp, Liv-ex a pus la punct ceea ce este în prezent, potrivit lui Miles, „cea mai mare și mai cuprinzătoare bază de date cu prețuri de vinuri de lux“.

„Facem bani în 3 feluri: din comisioane de tranzacționare, din logistică și din punerea la dispoziție a bazei de date. Prețurile noastre sunt considerate, în general, ca fiind de referinţă în lumea tranzacţiilor cu vinuri”, spune fondatorul bursei de vinuri.

Bursa are inclusiv un indice al vinului de Porto, numit Port Index, care urmărește evoluția cotațiilor Dow, Fonseca, Graham, Taylor și Warre.

„Mulți au spus că Porto e mort (...) cererea pentru el e foarte sezonieră, fiind concentrată toamna și în ajunul Crăciunului”, dar „nici vinurile burgunde nu reprezentau mai mult de 1-2%, iar în prezent ajung uneori și la 15%”, arată James Miles.

Prețurile cu care se vând și se cumpără vinul de colecţie nu reflectă perfect complexitatea, echilibrul sau, la modul cel mai general, calitatea conținutului sticlelor. Ca peste tot acolo unde există pieţe, valoarea este subiectivă, iar preţurile sunt determinate de cerere şi ofertă.

De exemplu, vinurile care se bucură de cele mai bune recenzii din partea criticilor de specialitate au parte de cerere mai mare, iar atunci când oferta este limitată, prețurile se duc în sus și pot ajunge la niveluri extreme.

×