Când s-a scris "muzica lumii", din care şi astăzi se mai inspiră mulţi fără să-şi dea prea bine seama că o fac, doar închipuindu-şi că nu se vede, nu se aude, că nu contează, mulţi realizau că se schimbă ceva!
Şi într-adevăr se schimbă, se schimbă lumea! Aşa şi era în fond, lumea se înnoia, nu numai sub aspect artistic, cultural, muzical (că asta mă interesează pe mine acum când îţi spun), dar mai ales cel socio-politic.Mă gândesc să-ţi spun de muzica anilor '60-'70. Nu ştiu dacă te va interesa prea mult, dar pe mine unul m-a fascinat perioada aia, m-a uimit în aşa fel, încât la un moment dat realizam că învăţ să visez cu ochii deschişi. Sonorităţile noi care veneau spre mine doar mă fascinau, că n-aveam cum să-mi dau seama prea bine ce se întâmplă, decât mai târziu. Veneau trupele de rock peste noi.
Apăreau cântăreţi rock peste tot. Muzica venea o dată cu vestimentaţia nouă, cu literatura nouă, cu arta nouă. Se schimbau mentalităţi. O să-mi spui desigur... "Stai aşa, dar cu drogurile, cu alcoolul şi cu acea libertate absolută cu orice preţ, ce-mi spui?". Eu ştiu doar că totul venea amestecat, de-a valma, ca un val pe care nu-l putea opri nimeni.
BINE DE ŞTIUT
O trupă dă naştere unui curent teribil, care "prinde" absolut tot tineretul vremii. The Beatles şi curentul "beat"! Mulţi l-au considerat o vreme ca mod de viaţă de urmat. Erau buni, erau frumoşi, erau muzicali şi, mai cu seamă, aveau farmec. De cealaltă parte erau cei puţin mai frumoşi ca necuratul, mai duri, poate puţin mai răi... dar cât de tulburători. The Rolling Stones! ... Ştii tu... "tu ai avea curajul să-ţi laşi sora sau prietena într-o seară cu un rolling stone'?".
Mie mi-au plăcut în egală măsură, şi ştiu că toţi copiii şi tinerii din vremea aceea aveau cel puţin câte o fotografie cu ei. Şi apoi The Whoo, The Manfred Mann, The Kinks, The Trogs, The Beach Boys, The Doors şi Jim Morrison, The Mamas & the Papas, The Yardbirds, The Animals, apoi Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Chuck Berry, Bill Halley, Buddy Holly, Pink Floyd, Jimmi Hendrix, Janis Joplin, Bob Dylan, Joan Baez, Deep Purple, Led Zeppelin... şi încă multe şi mulţi.
E mult, e puţin? Nu că sunt nostalgic şi mor după vremile acelea, nu că nu ştiu ce se face şi ce se cântă bine sau rău azi, nu că m-a lovit damblaua şi nu mă mai pot desprinde de lumea aceea, nici nu e vorba de aşa ceva, eu doar îţi mai spun din când în când, pentru ca tu să ştii, pentru ca eu să nu uit. O să-ţi spun lucruri pe care nu le ştii sau pe care le ştii mai puţin. Ştii că Beatles n-au avut şcoală? Ei cântau pentru că le plăcea. Au fost în perioada aceea cei mai cunoscuţi bărbaţi din lume. Au ales ca meseria lor să fie Beatles.
AU TRĂIT ÎNAINTEA VREMII LOR
La un concert de peste Ocean, în 1965, pe Stadionul "Shea" au venit 55.000 de spectatori care n-au auzit aproape nimic din cauza instalaţiei proaste. A fost un dezastru muzical. Mulţi nu-i înţelegeau sau chiar nu-i suportau. Unul dintre ei a fost Frank Sinatra. Mulţi nu înţelegeau corect de unde se inspirau. Lennon şi Harisson consumau droguri, LSD. Mai târziu, şi Mc Cartney.
În '67, Lennon a afirmat că sunt mai populari ca Iisus. Deşi şi-a cerut scuze, nu a fost iertat niciodată de mulţi, mai cu seamă că a mai afirmat şi că religia creştină e pe moarte. Vremuri teribile, oameni de talent şi de mare curaj. Când artiştii spuneau ceva erau ascultaţi de toată planeta.
Unii au trăit înaintea vremii lor. Jimi Hendrix, Janis Joplin şi Jim Morrison au murit toţi la 27 de ani şi toţi din cauza alcoolului şi a drogurilor. Dar ce au lăsat în urmă... Între 13 şi 15 august 1969 a avut loc întâmplarea Woodstock. Nimeni nu poate spune câţi au fost. Unii spun că 300.000, alţii - 500.000. Nici nu contează. Au fost trei zile de pace şi muzică pe un spaţiu de 2,4 km pătraţi. Nu au fost incidente majore. Un bilet pentru o zi costa 8$, iar pentru toate cele trei zile, 18$. Americanii se mândresc cu acest fenomen. Tinerii spuneau atunci "Nu"! Nu, războiului din Vietnam, nu, regulilor stricte impuse cu forţa de societate. Dar spuneau şi "Da"! Da, păcii planetare, da, libertăţii în care ar trebui să trăiască fiecare individ în parte, da, iubirii sub orice formă, oamenii se bucurau şi respectau natura! Imaginează-ţi că acum aproape nimeni nu se mai gândeşte la aşa ceva. Tu te simţi liber? Iubirea ne înconjoară? Cine mai îndeamnă azi la iubire? Cine-l mai iubeşte astăzi, într-adevăr, pe Dumnezeu?
"În fiecare zi ne batem joc/ de păsări, de iubire şi de mare/ şi nu băgăm de seamă că în loc rămâne un deşert de disperare/!"
Romulus Vulpescu
Citește pe Antena3.ro