x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Candidaţii lui Băsescu

Candidaţii lui Băsescu

de Dan Constantin    |    Mara Raducanu    |    21 Aug 2014   •   18:07
Candidaţii lui Băsescu
Udrea E., Johannis K., Macovei M., Diaconescu C. – un cvartet crescut şi educat cu naşu’ în suflet, angajat în operaţiunea “Băsismul fără Băsescu”
Miza alegerilor prezidenţiale este foarte clară: o perpetuare a sistemului băsist sau ruperea definitivă de perioada cea mai neagră a istoriei recente “acoperită” de mandatele lui Băsescu Traian. În funcţie de apartenenţa candidaţilor la cele două direcţii diametral opuse, electoratul are puterea de a decide direct.

Lupta cu Băsescu nu este deloc simplă. Timp de un deceniu el şi-a construit un zid solid de apărare care să-l protejeze nu doar faţă de puterea legii ci şi de orice atingere a puterii lui personale. Băsismul s-a instaurat prin oameni care conduc principale instituţii angrenate în jocul diabolic, antidemocratic de distrugere a opozanţilor reali. Alegerile din noiembrie, prin plecarea lui Băsescu de la Cotroceni, nu aduc automat şi dispariţia acestui sistem infiltrat în Justiţie, servicii secrete, diplomaţie, Parlament, economie, mass-media.

Băsescu a pregătit cu migală operaţiunea “Băsismul fără Băsescu”.
Ea a fost declanşată de mai mult timp prin selectarea şi pregătirea unor candidaţi fideli, gata să servească acest sistem nociv, care a adus România în pragul exploziilor sociale, a sărăcit populaţia şi şi-a umilit cetăţenii.

Lansarea candidaturii Elenei Udrea la Cotroceni, printr-o simbolică blagoslovire, cu mult zgomot, este doar o diversiune pentru a lua cu mare pompă de pe umerii   competitorilor aleşi de sistem anatema de băsişti. Această ştampilă, sinonimă cu o boală ruşinoasă, ar fi o piatră de moară în campania electorală pe care şi-o asumă doar Udrea. Klaus Iohannis, Monica Macovei, Cristian Diaconescu reprezintă însă, fiecare în parte, garanţia că instituţiile de opresiune care l-au servit pe Băsescu vor rămâne neatinse. Mai mult, Băsescu şi clica lui au negociat o imunitate absolută după decembrie 2014. Klaus Iohannis, candidatul fantomaticei alianţe PNL-PDL, a fost scos din pălărie şi impus prin jocuri de culise pentru că el are deja un pact mutual agreat cu sibianca Kovessi. La fel, Monica Macovei şi Cristian Diaconescu sunt creatori şi slujbaşi devotaţi ai cauzei lui Băsescu. Criticile lui Băsescu, înţepăturile la adresa celor trei candidaţi, chipurile adversari ai Elenei Udrea, sunt menite doar să înşele electoratul.

Cvartetul băsist Udrea, Iohannis, Macovei, Diaconescu îl are pe naşu’ în suflet şi s-a  angajat în misiunea ordonată de salvare şi perpetuare a unui sistem odios.


Şi neamţ, şi băsist
În timp ce unii îl percept ca fiind un neamţ tăcut, dar pus pe treabă, alţii – după ce i-au ascultat discursurile electorale din ultima perioadă – l-au catalogat drept un politician fără prea multă carismă. Klaus Iohannis visează însă să câştige cea mai înaltă funcţie în stat. Cea mai recentă controversă  legată de personajul Iohannis se referă la “întâlnirea de taină” pe care acesta a avut-o cu Traian Băsescu, la reşedinţa preşedintelui de la vila Lac 3 – şi pe care viitorul aspirant la fotoliul de preşedinte a negat-o vehement. Cea mai veche acuzaţie la adresa lui Klaus Iohannis datează de pe vremea când acesta ocupa funcţia de inspector şcolar. Un alt scandal în care a apărut numele lui Iohannis este legat de faptul că acesta ar fi câştigat câteva case din centrul istoric al Sibiului pe baza unor documente false, locatarii acestora judecându-se timp de câţiva ani cu primarul. În 2009, Iohannis a fost anchetat de DNA pentru abuz în serviciu, pentru retrocedarea unor terenuri către persoane care nu îndeplineau condiţiile, dosarele fiind din anul 2005. În acelaşi an, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) s-a autosesizat susţinând că primarul Sibiului ar fi încălcat legea incompatibilităţii, prin ocuparea funcţiei de administrator, în 2003, la societatea Parcuri Industriale Sibiu – Şura Mică, în paralel cu cea de primar. Trei ani mai târziu, ANI anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află din nou în incompatibilitate întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010, şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale. În septembrie, Klaus Iohannis a câştigat procesul intentat ANI. Klaus Iohannis este la al patrulea mandat de primar al Sibiului, fiind membru al PNL din februarie 2013.

Roata de rezervă
Fostul consilier al preşedintelui Traian Băsescu, Cristian Diaconescu a fost veşnica speranţă a politicii româneşti. Lansat cu surle şi trâmbiţe drept candidatul la prezidenţiale din partea Partidului Mişcarea Populară, Cristian Diaconescu s-a retras subit pentru a-i face loc Elenei Udrea. Totodată, a anunţat că va candida la prezidenţiale ca independent din partea Fundaţiei Mişcarea Populară, temelia pe care s-a construit partidul Elenei Udrea. Unul dintre cei mai cunoscuţi susţinători ai lui Diaconescu la prezidenţiale este Viorel Cataramă. La rândul lui, Cataramă şi-a anunţat intenţia de a candida la prezidenţiale, dar s-a retras imediat. Dar cine este Cristian Diaconescu? Potrivit presei centrale, Diaconescu a devenit membru al Partidului Comunist în aprilie 1982, iar în periada postdecembristă a ajuns pesedist de frunte pentru ca, în final, să ajungă în tabăra lui Băsescu.

Clona lui Mandela
Unul dintre cei mai înfocaţi susţinători ai lui Traian Băsescu a fost Monica Macovei, care a fost pe rând procuror comunist, avocat, ministru al Justiţiei, iar în prezent europarlamentar. Pentru a avea motiv să-şi anunţe candidatura la prezidenţiale a fost orchestrat un mic scandal cu Elena Băsescu, fiica preşedintelui. Un alt motiv a fost nemulţumirea faţă de haosul din Partidul Democrat. Astfel, Macovei şi-a anunţat candidatura la prezidenţiale, dar în primul interviu televizat s-a faultat singură. Ea s-a comparat tocmai cu fostul preşedinte sud-african, Nelson Mandela. “M-am gândit că, în multe feluri, eu semăn cu Nelson Mandela, (…) care a făcut foarte mulţi ani de închisoare, s-a sacrificat, şi-a sacrificat interesele personale pentru ţară”, a spus Macovei. Premierul Victor Ponta a catalogat afirmaţia drept “cea mai mare mizerie a acestui an politic”.

Blonda preşedinţie visează
Elena Gabriela Udrea. Candidatul Partidului Mişcarea Populară la alegerile prezidenţiale. Această divă blondă a politicii româneşti, aflată mereu de-a dreapta preşedintelui Traian Băsescu, care a anunţat ieri că o susţine pe Elena Udrea în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale. “Are o rezistenţă fizică incredibilă, e un om pragmatic şi extrem de loial. Seamănă cu fiica-mea Elena la francheţe”, a descris-o Băsescu pe Elena cea blondă. Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării, a intrat în atenţia procurorilor Direcţie Naţionale Anticorupţie în dosarul organizării Galei Bute, în care Udrea a risipit 1,6 milioane de euro, din bani publici. Mai exact, este vizată în ancheta în care Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei de Box, este acuzat de corupţie, pentru organizarea galei în care Lucian Bute şi-a apărat titlul de campion mondial. De asemenea, în 2009, activitatea Elenei Udrea a fost subiect de anchetată al Comisiei parlamentare, care a cercetat modul în care a cheltuit bugetul Ministerului Turismului. La începutul lui 2007, Elena Udrea a declanşat o mare criză politică, aruncând “bileţelul roz” care a dus la ruperea Alianţei D.A şi la un război continuu între preşedintele Băsescu şi premierul de atunci, Popescu Tăriceanu. În acelaşi an, Elena Udrea a fost surprinsă în timp ce făcea vizite nocturne la Cotroceni, aşa cum a dezvăluit la acea perioadă  Jurnalul Naţional. Întrebată despre vizitele nocturne, Elena Udrea a răspuns atunci sec: “Nu comentez”. Întrebat şi el de ce maşina Elenei Udrea intră noaptea la Palat, Traian Băsescu a spus sec: “Spuneţi o minciună. Confundaţi o maşină cu o femeie. Eu n-aş face confuzia asta”.


×