x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Capodopere lipsă din patrimoniul românesc

Capodopere lipsă din patrimoniul românesc

de Dragos Moldovan    |    02 Aug 2011   •   21:00

Ar trebui sa existe o pictura de Rembrandt intitulata "Batran nu­ma­ran­du-si maruntisul" si ea sa fie achi­zi­ti­o­nata de Guvernul Romaniei la un pret exorbitant pentru a fi afisata la in­trarea principala din Palatul Victoria. Aco­lo pe unde se fac primirile oficiale, acolo pe unde barosanii lumii si ai finantelor vin sa-si dea cu pa­re­rea, aco­lo pe unde in fiecare di­mi­nea­ta se pra­vale la serviciu, din li­mu­zi­ne cu so­fer, paziti de SPP, norocosii na­ti­u­nii. Sa beleasca ochii la ea, la ipo­teti­ca panza a inegalabilului ma­es­tru al lu­minilor, toate huidumele im­buibate si toate piticaniile nevertebrate care vier­muiesc prin viata si pa­raziteaza con­ditia umana. Toti aia care vorbesc des­pre idealuri pipaindu-si portofelul din buzunarul de la piept al sacoului (ala din partea stanga, bi­ne­inteles!). Toti meschinii carora le sclipesc ochii dupa orice para pe care o pot culege. Aia care surubaresc, me­trosexuali cu ma­nichiura facuta la cabinete de lux, afa­ceri murdare, un­su­roa­se pana la vo­ma, sa arunce o pri­vire tampa catre ce­ea ce ar merita sa fie, daca ar exista, un simbol na­ti­o­nal. Mi-o inchipui asa: la lumina unei lumanari pe ju­ma­ta­te arsa, un ba­tran imbracat curat, cu hai­­ne cand­va la moda, sprijinit intr-un baston de boier, cu maciulia de ar­­gint, figura plina de riduri, pometii ob­ra­jilor pro­eminenti, parul ne­piep­ta­­nat si bar­ba neingrijita, lunga, tine in mainile cu articulatiile deformate hi­­dos o punga cu blazon, jerpelita, din care curg, pe o masa aflata in se­mi­­in­tuneric, niste bani sub privirea ba­­tranului care trece prin ei: miopie si clipa de visare.

Un tablou de asta, imens, ar trebui sa troneze la intrarea in Guvernul Romaniei. Si indiferent de banii care ar fi cheltuiti pe el nu ar fi bani aruncati. Ca aia pentru frunza pictata de nu-stiu-cine care ar trebui sa ne re­pre­zin­te in lume. (Desi daca te gandesti la expresia "esti ca frunza-n vant"...) Cand vin sa faca socoteala vis­tierii­lor, contabilii cifrelor astrono­mice sa dea cu ochii de imaginea inal­ta­toare a celui care isi numara, impre­u­na cu monedele din buzunar, zilele pe care le mai are de stat pe pamant.

Dupa aia ar trebui sa mai existe un tablou, opera colectiva de dimensiuni monumentale, pictata la initiativa si sub patronajul unei companii de telefonie mobila, de exemplu, sau a uneia de bauturi racoritoare si intitulata "Hai sa ne pisam pe noi de ras". Ea ar fi cazul sa reprezinte "o sama" de tineri in curtea liceului. De aici incolo imaginatia colectiva isi poate lasa amprenta in varii motive. In fata unor rezultate la examene, in sala de clasa, batand mingea in curtea scolii, caterinca la adresa unui profesor sau folosind partenera de banca intr-un alt fel de parteneriat. Cineva ar putea sa imagineze, spre exemplu, un ado­les­cent beat ranga la volanul unui su­pe­r­­bolid de jdemii de euro. O asemenea creatie ar trebui sa fie asezata, unde altundeva?, pe o fatada a Casei Po­porului, pe care sa o acopere in in­tregime, asa cum fac unele afise electorale sau reclame. Cred ca in felul asta, intr-adevar, am putea sa cream un obiectiv turistic de importanta strategica pentru Romania. Si ce ne-ar putea reprezenta mai bine decat insusi viitorul pe care, iata, il avem inaintea ochilor, il putem atinge cu mana si cu care deja cochetam tandru: hai sictir, obositule!

Asta cred ca ne-ar fi necesar si suficient pentru a cuprinde acest prezent plin de trecut si mustind de viitor – un tablou de Rembrandt intitulat "Batran numarandu-si ma­run­ti­sul" si o opera colectiva infatisand ado­lescenti sub titlul "Hai sa ne pisam pe noi de ras". Pentru ca noi, astalalti, generatia intre 40 si 50 de ani, nu mai existam, ne-am neantizat, am dis­pa­rut ca neavand ancore nici in trecut, nici in viitor. (Mai bine opera colectiva cu "teenager"-i s-ar numi "Hai sa ne pisam pe voi de ras")

×