x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Carturar si semidoct

Carturar si semidoct

de Rosca Stanescu Sorin    |    08 Mai 2012   •   14:37

La Cotroceni, Presedintele Traian Basescu s-a purtat mitocaneste. Timp de cateva secunde a refuzat sa dea mana cu unul dintre ministrii noului Cabinet. Cu Andrei Marga, de azi seful diplomatiei romane. Motivul este ca Basescu era furios. De ce? Pentru ca Andrei Marga facuse o paralela intre regimul sau si regimul fascist al lui Mussolini. Cine are dreptate? Raspunsul il avem citind putina istorie. Si observand, fie si superficial, ce se intampla azi la noi.

La Cotroceni, au stat fata in fata un carturar si un semidoct. Profesorul universitar Andrei Marga, un om cu o cultura vasta, as putea sa spun enciclopedica, si Traian Basescu, fost capitan de cursa lunga, un personaj provenit, in egala masura, din universul politiei politice si al vietii portuare. Primul, reprezentant de marca al fostei opozitii, desemnat in functia de ministru al Afacerilor Externe, celalalt, pregatindu-se sa paraseasca, din functia de sef al statului, o nava care se scufunda, pe care, politic, o identificam cu un regim. In curand, de nefasta amintire. Ei bine, Presedintele Romaniei a ezitat sa dea mana cu ministrul de Externe dintr-un motiv personal. Si in urma unei judecati pe cat de subiectiva, pe atat de stramba. Iar singura sa scuza este subcultura. Sa ma explic.

In urma cu mai multa vreme, Andrei Marga a facut la Cluj, in timpul unei dezbateri, o paralela intre Benito Mussolini si Traian Basescu. Intrebat fiind in Parlament, cu ocazia audierii sale, ce crede despre enunturile sale publice relativ recente, Andrei Marga a explicat. Si, cu aceasta ocazie, a intarit ceea ce a spun mai demult. Dar ce a spus? A spus ca Mussolini dispretuia scoala si educatia. Si ca, din aceasta perspectiva, Traian Basescu seamana cu el. Ca primul, ca si al doilea, a pensionat anticipat profesorii. Ca si unul si altul s-au declarat adversari inversunati ai Parlamentului bicameral. Ca si unul si altul au incercat sa-i demonizeze pe adversarii politici folosind informatii ale serviciilor secrete. Ca Mussolini a taiat salariile cu 10 la suta iar Basescu cu 25 la suta. Ca si unul si altul au incercat sa diminueze pensiile. Iata, asadar, cateva informatii care nu pot fi contestate de nimeni, pentru ca fac parte dintr-o realitate istorica.

Este vinovat carturarul Andrei Marga pentru faptul ca, avand temeinice cunostinte istorice, a descoperit o realitate socanta? A semanarii intre regimul fascist instaurat de Mussolini si regimul Traian Basescu? Sau este vinovat cel care a procedat ca Mussolini? Sau, semidoct fiind, nu a stiut de unde se inspira?

Conform Constitutiei Romaniei, Presedintele nu poate fi jucator. El nu-i poate chema, asa cum a spus in urma cu doua zile, pe primul ministru si pe ministrul Finantelor pentru a discuta cu ei o chestiune care tine strict de puterea executiva, legata de modul in care pensionarii isi vor primi inapoi drepturile furate. Am certitudinea ca premierul Victor Ponta nu va tolera, asa cum de altfel a si promis, imixtiuni de la Cotroceni asupra actului de guvernare. In schimb, tot conform Legii fundamentale a statului, Presedintele Traian Basescu imparte, totusi, o functie executiva cu primul ministru si cu seful diplomatiei de la Bucuresti. Ma refer la politica externa.

Relatia institutionala intre Presedinte si ministrul de Externe a debutat prost. Iar vinovat este seful statului. Un semidoct.

Sursa: CorectNews

×