x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cazul Vlad Pascu, întrebări și controverse

Cazul Vlad Pascu, întrebări și controverse

de Serban Cionoff    |    21 Aug 2023   •   18:13
Cazul Vlad Pascu, întrebări și controverse

 Când, acum două zile, comentând tragedia produsă în zorii zilei de sâmbătă de un șofer drogat care, la ieșirea din stațiunea 2 Mai, a ucis doi tineri și a rănit grav alți trei, scriam că ,,unde-i Legea Anastasia, nu-i tocmeală!’’ mă refeream la posibilitatea ca, și în acest caz, mâna invizibilă a unor interese să deturneze cercetarea corectă și imparțiala a faptelor și pedepsirea celui vinovat.

Mai pe românește zis să negocieze, ceva-cumva, judecarea și pedeapsa. Suspiciune rezonabilă(ca să folosesc un clișeu foarte la modă) bazată pe precedentul creat de numeroasele cazuri în care indivizi care au produs accidente mortale după ce s-au urcat la volan în stare de ebrietate, drogați sau fără permis au primit pedepse modice sau au fost făcuți scăpați de către unii așa-ziși împărțitori de dreptate. Declanșată fiind discuția, în spațiul public au apărut mesaje din care reieșea că șoferul drogat se numește Vlad Pascu, are 19 ani și provine dintr-o familie cu o prosperă stare materială. Rezulta, de asemenea, și că individul, foarte răsfățat de către părinții săi care l-au și cadorisit cu un bolid de lux, este un împătimit consumator de droguri, fapt confirmat de inscripția de pe puloverul cu care s-au lăsat tras în poză: ,,drogurile sunt viața mea’’.

 Nu a trecut, însă, mult timp și pe canalele mediei alternative au apărut primele declarații ale doamnei Luminița Popescu, avocata celui în cauză, din care, în principal, reieșeau două lucruri și anume că:1) Vlad Pascu nu este  consumator de droguri, așa după cum se susține, iar cocktailul de droguri sub incidența căruia se afla la volan i-a fost livrat în seara precedentă de către cineva la o petrecere de la Vama Veche; -2) Vlad Pascu nu este ,,băiat de bani gata’’ pentru că părinții săi sunt  ,,oameni simpli și normali’’. De unde ar trebui să deducem că domniile lor nu și-au răsfățat odrasla și, cu atât mai puțin, că i-ar fi oferit suportul material pentru a achiziționa drogurile despre care spunea că sunt ,,viața sa’’!

 Respect opiniile exprimate de către doamna avocat și nu doresc să o contrazic, numai că, din informații care, deși circulă de ceva vreme, încă nu au fost infirmate, rezultă câteva serioase semne de întrebare. Astfel, potrivit unul material publicat în ziarul ,,Libertatea’’ și preluat în ediția on line a ,,jurnalului’’, anul trecut, în luna februarie, Vlad Pascu a fost cercetat de către DIICOT pentru deținerea, fără drept, de droguri pentru consum propriu. Cu toate acestea, invocând faptul că era vorba despre numai 0,68 grame de canabis, procurorii au renunțat la urmărirea penală, decizie confirmată la începutul acestui an de către Tribunalul București. Motivul invocat fiind de-a dreptul stupefiant. Citez: ,, Disproporția vădită între cheltuielile pe care le-ar implic desfășurarea unui proces penal și gravitatea urmărilor produse sau care s-ar putea produce prin săvârșirea infracțiunii’’. Orice comentariu este de prisos!...

 Foarte adevărat, ulterior, tatăl și-a dus fiul la tratament în Olanda, dar se pare că rezultatele nu au fost cele așteptate. Situație care face de neacceptat ideea că acest tânăr de 19 ani nu era un frecvent consumator de droguri, așa cum susține doamna avocat în apărarea clientului său. În schimb, se pot ridica semne de întrebare asupra modului în care părinții lui Vlad Pascu și-au supravegheat odrasla și a cauzelor pentru care nu au reușit să îl aducă pe calea cea bună, de vreme ce, revenit în țară, acesta și-a reluat năravurile. Ceea ce mă face să cred că acel cocktail de droguri pe care l-a îngurgitat în seara fatală nu i-a fost băgat pe gât cu anasâna ci l-a consumat de bună voie și nesilit de nimeni.   

 În aceeași ordine de discuție, cred că nici ideea că părinți lui Vlad Pascu sunt niște ,,oameni simpli’’, așa cum susține doamna avocat, nu poate fi acceptată fără rezerve, dacă ne gândim că, folosind respectiva sintagmă, vorbim despre oameni cu venituri modeste, în cel mai bun caz cu venituri medii. Venituri care, cu siguranță, nu ar fi putut să le permită achiziționarea acelei mașini de lux care ar costa în jur de 100.000 de euro sau minim 50.000. Mai aproape de adevăr ar fi să credem că nu exagerează Monica Tatoiu atunci când afirmă că soții Pascu sunt persoane foarte influente, cu un solid capital financiar și cu care domnia sa s- a aflat în mai multe stări conflictuale. În speță, cu domnul Pascu senior. Cu mențiunea că ideea lansată, tot de către Monica Tatoiu, potrivit căreia soții Pascu au anumite relații sus puse care pot să îl facă scăpat pe fiul lor, trebuie luată numai ca un punct de vedere strict personal al celei care l-a emis. Adică o ipoteză care ar fi de dorit să nu se confirme!   

 Cât privește faptul că reținerea imediată a făptuitorului masacrului de la 2 Mai nu a fost contestată, așa după cum foarte corect a procedat doamna avocat Luminița Popescu, asta nu trebuie să ne fie de mare mirare, deoarece prevederile Legii Anastasia sunt foarte clare și nu admit excepții. Este, însă, de neînțeles și de neacceptat faptul că, în orele premergătoare nenorocirii,  deși l-au oprit de două ori pe Vlad Pascu, polițiștii aflați pe traseu  nu au considerat necesar să îi aplice și un test pentru droguri, ci numai unul pentru alcool, deși fuseseră avertizați că individul conduce haotic și că trebuie oprit din cursa lui nebună.

 Rezultă de aici un cumul de situații care demonstrează, o dată mai mult, că nu este de ajuns ca Legea Anastasia să existe! Esențial este ca ea să fie bine cunoscută, ferm respectată și consecvent aplicată, așa încât să fie judecate și sancționate, fără părtinire, absolut toate cazurile în care este încălcată. În aceeași ordine de idei, fac o mențiune specială pentru amendamentul pe care l-a depus inițiatorul Legii Anastasia, senatorul Robert Cazanciuc, amendament  care  prevede că toți cei care au fost judecați și condamnați pentru că au condus în stare de ebrietate, drogați sau fără permis și au provocat accidente mortale să nu pot redobândi permisul decât după ce s-au împlinit cinci ani de la executarea pedepsei. Măsură care va intra în vigoare după ce va primi și votul Camerei Deputaților, va conferi, cu siguranță, Legii Anastasia noi capacități de a diminua masacrul de pe șosele. Capitol la care România ocupă, în continuare,  rușinosul loc 1 în Uniunea Europeană.

×
Subiecte în articol: Cazul Vlad Pascu