x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce fel de români sunt cei care găsesc scuze Rusiei?!

Ce fel de români sunt cei care găsesc scuze Rusiei?!

de Radu Tudor    |    01 Apr 2015   •   20:25

De luni bune, viața politică românească are drept cap de afiș provocările ce sunt lansate ca niște rachete Katiușa de la DNA. Dosare, propuneri de reținere și arestare, urmăriri penale, lupte în instanțe “pentru dovedirea nevinovăției” și alte subiecte de acest gen. Atenția sporită a media este firească, după atâția ani de stagnare, corupție și băltire în privința marilor proiecte. Infrastructura rutieră și feroviară tot de nivelul anilor ‘70 a rămas, spitalele - cu unele mici excepții – gâfâie de subfinanțare și șmecherii cu puținii bani pe care-i primesc, avem în continuare cele mai mici salarii din Europa în două sectorare esențiale pentru un stat civilizat : educație și sănătate. Pe tot acest fond tensionat și haotic de politică internă, la doar câteva sute de kilometri de granița noastră nord-estică, are loc cea mai gravă criză de securitate de la terminarea Războiului Rece. După 25 de ani de relativă stabilitate în Europa, Rusia a redevenit brusc URSS. Amenință, cotropește țări, anexează teritorii cu forța, doboară avioane civile în care mor sute de oameni. Practic, nimic din arsenalul stalinist nu este lăsat deoparte. Ambasadorul rus în Danemarca s-a gândit că ar bine și frumos ca și amenințarea nucleară să fie adusă în discuție.

În zona de est a Ucrainei, invadată de forțele militare ale Moscovei, bilanțul este până azi dramatic : 6000 de morți.

Anexarea Crimeei, văzută de unii drept “justificată” prin prisma istoriei recente și apartenenței la Rusia de secole, e un eveniment gravisim. El înseamnă încălcarea normelor de drept internațional, nerespectarea frontierelor unui stat independent, batjocorirea independenței și suveranității unui stat al cărui granițe au fost recunoscute pe plan internațional.

Dacă există români cu mintea rătăcită care consideră că e normal ce face Rusia în Ucraina, asta înseamnă că ei acceptă de bună voie ca oricând granițele unui stat pot fi puse la îndoială și la grea încercare. Inclusiv ale României. Acest fapt e de netolerat chiar și din punct de vedere teoretic.

Lipsa elementară de cultură politică și de securitate, habarnismul istoric al necunoașterii crimelor perioadei 1945-1989 săvârșite sub oblăduirea comunismului adus pe tancuri de la Moscova nu pot fi scuze pentru acei nefericiți care găsesc normală agresiunea militară permanentă a Rusiei. Ce fel de români or fi ei?!

×