x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce poate face un metal

Ce poate face un metal

de Roxana Jianu    |    04 Iul 2010   •   00:00
Ce poate face un metal

Când dorim/trebuie să oferim un dar unei femei, nu putem da greş... cam niciodată. Cu strălucirea dată de o pereche de cercei, de pildă. Oare... cam ce ştie să facă un metal (comun ori preţios) unei tinere care aspiră să devină doamnă?

Care sunt cele mai minunate accesorii, a căror strălucire e nemărginită? Dacă ştiţi răspunsul, înseamnă că sunteţi în temă şi, mai ales, o femeie cu adevărat elegantă şi stilată 100%. Nu mai este de mult o mirare că femeile şi-au dorit dintotdea­u­­na să fie cele mai frumoase, să atragă prin calităţile lor plăcute. Însă, oricât de superbe ar fi, calităţile care desfată privirea ar fi lipsite de valoare fără o bucată de metal. Nimic nu poate fi mai plin de gingăşie şi puritate decât o bijuterie mângâiată de o rază de soare care accentuează personalitatea purtătoarei.

Asortate la pantofi, la colier ori la obiecte vesti­men­tare, bijuteriile, în special cerceii, sunt mai mult decât bucăţi de metal. Ele întregesc povestea fiecărei femei în parte. Unele se simt dezbrăcate fără bijuterii, chiar şi numai pentru câteva ore. Le lipseşte ceva. De aur, de ar­gint, de ceramică, scurţi, lungi, rotunzi, pă­traţi, cu perle sau diamante, în formă de stea, cu flori, mons­tru­leţi ori altele, cerceii sunt elementul ilustru al fe­meilor şi nu numai. Sunt cele mai feminine accesorii, fără de care multe reprezentante ale sexului frumos nu concep ieşirea din casă.

Aceste podoabe răspândite în timpul Antichităţii îşi au originile în Orient, transmiţându-se în Asia, Grecia, Rusia şi Egipt. Găsiţi în era anglo-saxonă, primii cercei erau mici şi simpli. În România, primesc denumi­rea de la specialişti drept "verigi", fiindu-le atribuit rolul de îm­podobire a lobilor urechilor, care se dezvolta în epoca bizantină şi în Evul Mediu. Mai târziu, apar şi în timpul stăpânirii romane, iar multe dintre modele îşi păs­trează forma iniţială, în formă de buclă. După o scur­tă perioadă când nu se poartă în Evul Mediu din pri­ci­na coafurilor la modă care acoperă lobul urechii, bi­­ju­­teriile revin în atenţia doamnelor cu sprijinul bijuti­e­ri­lor francezi. În timp, aceste mici comori trec prin schim­bări, de la simple metale la bijuterii unice, cu pie­tre preţioase. Acum sunt reale opere de artă în mi­ni­a­­tu­­ră, iar numărul celor care apelează la ele pentru a com­pleta arsenalul de frumuseţe nu-i deloc mărginit: "Pentru mine, nu este suficient numai un machiaj bun; o pereche de cercei corespunzătoare completează se­tul de frumuseţe. Cerceii sunt accesorii indispensa­bi­le, ei luminează trăsăturile feminine în cel mai plăcut mod posibil şi pun în valoare personalitatea, dacă sunt bine aleşi. Mie-mi plac cerceii simpli, dar nici mo­delele extravagante nu pot lipsi de la o ocazie specială", Andra O.

După cum se poate observa, cerceii reprezintă încă din Antichitate un accesoriu important, care comple­tea­ză ţinuta femeii. Purtaţi-i cu bun-gust, graţie şi ele­ganţă. În caz contrar (când tânăra devine isterică şi pri­zo­nieră a efectelor cerceilor, iar oricât de multe pe­rechi ar avea, totuşi nu-s destule), chiar şi cel mai pre­ţi­os metal poate rugini lobul urechii. Creaţi-vă priitor po­ves­tea, n-o transformaţi într-o verosimilă tinichea! Less is more. Atât.

×
Subiecte în articol: ca la 20 de ani