x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cei trei "A": Anchetam! Audiem! Amenintam!

Cei trei "A": Anchetam! Audiem! Amenintam!

de Gabriela Vranceanu Firea    |    10 Feb 2006   •   00:00
Cei trei "A": Anchetam! Audiem! Amenintam!

E greu de crezut ca simpatizantii lui Basescu nu-l vor mai vota din cauza casei din Stefan Mihaileanu. Sau ca fanii lui Nastase au cazut pe spate la aflarea vestii ca acesta a cumparat, mai ieftin casa din Zambaccian.

Plenul Senatului a respins ordonanta privind modificarea competentelor Parchetului National Anticoruptie si transformarea acestuia in departament national de lupta impotriva coruptiei. Principala modificare a ordonantei Guvernului viza reorganizarea PNA, astfel incat deputatii si senatorii sa poata fi anchetati si trimisi in judecata. Prin respingerea acestei ordonante, faptele de coruptie savarsite de demnitari nu mai intra in competenta PNA, ci a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Aceasta este stirea. Comentariile ulterioare s-au tinut lant. Remarc insa faptul ca, in noianul de replici, luari de pozitie si atitudini, prin care Opozitia si Puterea se sfasie la drumul mare, sunt si momente cand activitatea parlamentara e plina de concordie si chiar respect reciproc. In mod evident, nu doar senatorii PSD au votat pentru ca PNA sa ramana ce-a fost si sa nu se transforme in DNA. Ci si cei ai Coalitiei. Plimbarea pe la DNA a presedintelui Camerei Deputatilor a bagat frica in oasele tuturor parlamentarilor. Cei mai multi se stiu, probabil, cu ceva in neregula. Sau chiar daca nu ar avea ceva sa-si reproseze, s-au lamurit ca, atunci cand exista vointa politica, nu mai e decat un pas pana la audierea, mai intai, si apoi chiar anchetarea unuia sau altuia.

Nu neg sub nici o forma competenta procurorilor, spun doar ca si ei au avut, au si vor avea sefi care, cu o singura vorbulita, aruncata intr-un interviu, pot energiza sau, dimpotriva, anemia o ancheta. Aceeasi institutie l-a anchetat pe Basescu atunci cand Adrian Nastase era la putere. Aceeasi institutie, deci aproximativ aceiasi oameni, il ancheteaza acum pe Adrian Nastase, cand e Basescu la putere. Puterea politicienilor sta in aceea ca ei sunt oamenii cei mai liberi sa vorbeasca, sa indemne, sa influenteze, chiar daca se ascund, teoretic, sub faldurile Constitutiei.

In afara dosarului Flota, unde este vorba despre fapte comerciale, cei mai puternici politicieni ai istoriei recente si prezente - Adrian Nastase si Traian Basescu - au probleme imobiliare - cel mai exploziv domeniu al tranzitiei. Trei, patru, sapte case... ale lor, ale fiilor si fiicelor. Nici unul nu a dat in cap, nici unul nu a violat - decat Legea fundamentala, din cand in cand - si totusi si-au colorat imaginea din cauza unor proprietati.

Acum, e greu de crezut ca simpatizantii lui Basescu nu-l vor mai vota din cauza casei din Stefan Mihaileanu sau a vilei luate de fiica sa de la unul dintre patronii de la Golden Blitz. Sau ca fanii lui Nastase au cazut pe spate la aflarea vestii ca acesta a cumparat, mai ieftin decat pretul pietei, un imobil in Strada Zambaccian. Astea, in ochii oricui, par niste gainarii. Ditamai politicianul sa te manjesti doar pentru atata lucru e de domeniul absurdului. Romanii spera ca lupta impotriva coruptiei sa scoata la lumina jaful care s-a practicat in economie, privatizarile distructive, licitatiile trucate, caietele de sacrini "croite" dupa chipul si asemanarea investitorului agreat, contractele paguboase ale privatilor cu "spate" politic facute pe bani publici - asta asteapta lumea, nu hartuirea pe niste imobile pentru care, sunt convinsa ca, si daca au fost primite drept mita, politicienii nostri s-au acoperit de documente si explicatii cat sa ne duca insa cu zaharelul pana la pensie. Dar sunt pe cale sa se acopere si de ridicol.

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, i-a cerut presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, sa aprobe perchezitionarea a doua dintre locuintele lui - una situata in Bucuresti si alta in comuna prahoveana Cornu. Va dati seama ce momente penibile traim? Nastase trebuie sa-si aprobe propria perchezitie. Mai urmeaza ca Monica Macovei sa ceara perchezitie si acasa la Ioana si Bodo, fiica, respectiv ginerele presedintelui, pentru simetrie. Ca tot e o cumetrie politica greu de imaginat pentru cetatenii unei tari civilizate. Dar cum nu la Romania ma refer, cand vorbesc despre maniere decente si profesioniste, nu ne ramane decat sa asteptam raportul de tara, in care se va fi constatat ca justitia romana a inceput sa se miste, da din coada, ancheteaza de zor si apoi ne vom linisti. Pana, probabil, la urmatoarele alegeri, cand, pe cine nu l-ai lasat sa moara nu te va lasa sa traiesti. Daca se schimba Puterea, automat se schimba si anchetatii. Anchetatorii raman aceiasi.

×
Subiecte în articol: editorial