De mai bine de un an, Ministerul Educaţiei este paralizat de frică. Cu tot cu miniştrii care s-au succedat în fruntea lui. În martie anul trecut am solicitat ministerului să ne furnizeze lista cu doctorii în ştiinţe ieşiţi din focurile cercetării academice, din 1990 şi până în prezent, de la Universitatea Naţională de Apărare şi Academia de Poliţie.
În acelaşi timp, mai doream să ştim numele fiecărei teze de doctorat, precum şi cine au fost profesorii-îndrumători. Fiind vorba despre ştiinţă, Ministerul Educaţiei este cel care avizează şi garantează astfel toate titlurile de doctor din România. Datele cerute de noi sunt publice şi foarte uşor de accesat. Dar n-a fost să fie aşa.
După o lună de când am trimis ministerului doleanţa noastră, responsabilii acestuia au început să fugă de noi ca şi fugăriţi de tancuri şi hăituiţi de câini poliţişti. Ne-am căutat "dreptatea" la ministrul Educaţiei de la acea vreme, doamna Ecaterina Andronescu, crezând că lucrurile s-au blocat la vreun angajat mai leneş. Stupoare, ministrul Educaţiei a ignorat complet plângerea pe care i-am adresat-o.
Probabil, doamna Ecaterina Andronescu a fost prea prinsă cu ieşirea PSD-ului de la guvernare, de vara trecută. Am profitat de faptul că premierul Emil Boc a fost interimar la Educaţie şi i-am prezentat situaţia ivită. Foarte prompt, în octombrie anul trecut, ne-a răspuns Secretariatul General al Guvernului, care ne-a specificat oficial că mesajul a fost transmis Ministerului Educaţiei spre "competenta soluţionare".
Am răsuflat degeaba uşuraţi, fiindcă iarăşi au început să curgă zilele, aşteptând în zadar. Înţelegători cu tot contextul naţional, alegerile prezidenţiale, am revenit cu o nouă întrebare abia la începutul anului, tot în atenţia premierului Emil Boc. De această dată, în februarie 2010, SGG n-a mai putut să promită nimic. A anunţat doar sec faptul că a solicitat Ministerului Educaţiei "urgentarea formulării unui răspuns". Fireşte că până astăzi nimeni nu a mai revenit cu vreo precizare.
De ce ţine Ministerul Educaţiei la secret lista doctorilor care şi-au primit titlurile ştiinţifice de la UNAp şi Academia de Poliţie? Simplu, fiindcă, pe lângă ofiţerii care au trudit cu adevărat pentru doctorat şi profesorii-îndrumători care şi-au construit încet şi cu seriozitate opera ştiinţifică, lista ar scoate la iveală o adevărată reţea.
S-ar putea observa legăturile foarte strânse între coordonatori de doctorat speciali reprezentaţi şi de actualul ministru al Apărării, Gabriel Oprea, sau chestorul Anghel Andreescu, fost secretar de stat la Interne, şi pleiada de doctoranzi ai lor, în sensul că numai acestora cariera li se deschide spre cele mai înalte funcţii din sistemul de securitate naţională.
E un monopol ştiut în cercuri restrânse şi nu contează orientarea politică. Apoi, mai nou, carierele politice sunt girate şi ştiinţific pe aceleaşi filiere. Iar amestecul acesta poate fi fatal României.