"Fir-ar ai dracu' de cetateni! Ce atatea pretentii ca, platind prestatiile si utilitatile, sa si beneficieze de ele?! Cam asta-i in sinteza optica din Romania asupra dreptului cetatenilor la servicii civilizate si sigure, pentru care platesc preturi si tarife, basca impozite din care hapaie o ciupercarie de institutii ale statului. Desemnate ca raporturile platitor-prestator sa decurga corect, dar care nu fac mai nimic in acest scop.
De aici, necazuri zilnice si numeroase cu care se confrunta el, cetateanul dispretuit, si care merg de la tragedii ca aceea de la Sighetul Marmatiei - unde peste 20 de oameni au fost gata sa fie arsi de vii si au ajuns in stare grava la spital, pentru ca o obscura firma de distributie a gazelor, impusa de Ministerul Economiei, nu si-a facut treaba - si pana la disconfortul zilnic determinat de batjocura cu termoficarea din Mangalia, ori de serviciile execrabile ale Enel, ale cablistilot TV, ale atator altor prestatori administrati direct de stat sau privati, dar, teoretic, supusi controlului statului. Luni, zi calma, fara viscol si ger, la ora 17, a cazut reteaua electrica din zona Floreasca. De fapt, din sumedenie de zone ale Bucurestiului: telefonand la dispecerat, robotul insira nenumarate strazi si perimetre unde "furnizarea energiei electrice va fi restabilita peste sase ore". Ar fi fost mai simplu ca pe
caseta robotului sa fie mentionate zonele unde reteaua functiona...
Nimic intamplator, Enel Distributie Muntenia, avand monopol, si-a batut joc in aceasta iarna de bucuresteni (vezi si cazul Petricani), fara sa-i ceara nimeni socoteala. Automat, a cazut si o instalatie de cablu TV, perimetrul afectat extinzandu-se astfel. Seara nimeni n-a mai facut nimic. Enel sustinea ca "a remediat avaria", iar la cablisti robotul te sfatuia sa revii dimineata.. Dimineata, reclamantii - cu apeluri telefonice taxate?! - au fost facuti iarasi pendul intre cei doi prestatori, pana cand, spre a salva situatia, UPC a adus temporar un generator, preluand obligatia Enel.
Exista in Romania o liota de functionari ai statului, oplositi prin tot felul de structuri de control -autoritati nationale, Protectia consumatorilor etc etc - care au primit acolo, de regula pe criterii politice si clientelare, posturi grase. Nu pentru a fi scut intereselor cetatenilor (desi, nu-i asa?, Constitutia zice ca statul este obligat, inclusiv prin parghia controlului, sa creeze conditii pentru un trai decent, civilizat). Ci adesea pentru a se capatui prin spaga si taxe de protectie, in folos propriu, sau de partid. Ce altceva au fost cazurile de la Brasov, unde pana si un sef de autoritate nationala a fost prins cu sacosa plina de bani pentru partid, ce altceva au fost cazurile de pe la Timisoara si din alte parti, unde, de asemenea, se colectau cu forta sume pentru pusculita portocalie_ E drept, dupa un zvacnet de profesionalism, procurorii DNA si-au pus frana. Li se va fi spus: "Ati
innebunit? Vreti sa ne lasati fara fonduri pentru campania electorala?! Control faceti si masuri luati unde si cand va dam noi voie!". C-asa-i in Romania.