Laszlo Borbely vrea să oprească derogările. Să nu mai ai voie decît un etaj în plus, iar în cazul anumitor proiecte, să fie întrebat şi Azorel, adică locuitorul care se trezeşte cu cărămida pe bombeu. Altfel spus, primăriile să organizeze consultări publice cînd modifică normele urbanistice.
...ăla a fost om nebun. Dar nebun cu metoda, nebun după bani, aliat cu alţi oameni sănătoşi din primării, care au constatat că blocul în mijlocul spaţiului verde e un concept care creşte undeva şi-o viluţă concretă, după buget.
Blocul nu e doar în parc.
E şi într-o zonă în care alţi fraieri şi-au făcut case acum cîţiva ani, doar ca să le vadă valoarea scăzînd, în momentul în care în grădină poate scuipa orice mitocan de la etajul şapte. Blocul e în stratosferă, într-o zonă în care 100 de ani de dezvoltare urbană civilizată (Primăverii, de exemplu) a lăsat în urmă o comunitate firească, numai bună de aruncat în aer cu un P+10, plus un etaj retras, altul sfios şi-al treilea de-a dreptul timid. Blocul nou e şi la 2 metri de celălalt, al lui Ceauşescu, tocmai pentru că investitorii au descoperit o nişă de piaţă: oamenii care vor să trăiască cu lumina aprinsă în casă şi ziua. Aşa sînt ei, nu suportă soarele! Nu sînt situaţii imaginare: vorbim de blocuri adevărate, construite în Bucureşti şi în alte oraşe, prin sistemul ticălos al derogărilor.
Cum funcţionează el? Ca orice lucru în România: iei o lege, o pui în balanţa autorităţii locale, pui în cealaltă balanţă un kil de nesimţire şi două-trei amiciţii, şi gata, ai scutirea de reguli, gata! Zice că nu poţi să faci mai mult de patru etaje aici? Ai derogare să faci 15, cu condiţia... de fapt, cu nici o condiţie!
E ca şi cum ai putea să-ţi iei permis auto în care să scrie că, din cînd în cînd, cînd ai chef, poţi să mergi şi cu 150 de kilometri pe oră în oraş! Sau ca şi cum ţi-ai lua puşca de vînătoare şi-un act separat, în care AGVPS-ul îţi dă dreptul şi la trei oameni pe an, cu condiţia să le aduci pielea în băţ, s-o pună la trofee. Regimul ăsta al capitalismului, care aleargă sălbatic în căutarea unui cutremur ce (Doamne fereşte!) va face ordine, e acum în pericol. Laszlo Borbely vrea să oprească derogările. Să nu mai ai voie decît un etaj în plus, iar în cazul anumitor proiecte, să fie întrebat şi Azorel, adică locuitorul care se trezeşte cu cărămida pe bombeu. Altfel spus, primăriile să organizeze consultări publice cînd modifică normele urbanistice.
Planul are deja inamici, pentru muşuroiul de furnici în care dl ministru dă cu piciorul, conţine de fapt şi-o cantitate nedeterminată de cobre. Astea au început deja să muşte: specialiştii citaţi, pasămite, de un site şi-altul, sînt îngrijoraţi că asta va bloca anumite proiecte şi va goni investitorii. La tîmpenia asta, răspunsul e mai simplu de dat decît îţi e să vinzi o casă construită pe şmen, nesimţire şi locul de joacă al viitorilor clienţi: dacă ăştia sînt toţi investitorii pe care îi putem atrage, mai bine să stea la casa lor! Că va fi mult mai greu să le demolăm opera cînd ne vine mintea la cap...
Citește pe Antena3.ro