x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cine vrea disparitia PNL?

Cine vrea disparitia PNL?

de Ion Cristoiu    |    15 Feb 2006   •   00:00
Cine vrea disparitia PNL?

In 28 ianuarie 1990, memoria magnetica pastreaza imaginea a doi tineri in balconul de la Victoria, iesiti impreuna cu Corneliu Coposu la cererea demonstrantilor anti-FSN din piata. Se numesc Dinu Patriciu si Calin Popescu Tariceanu. In tot acest timp, Theodor Stolojan sedea ascuns prin sediile Puterii FSN-iste.

Ultimatumul dat de PD tovarasului de concubinaj, PNL, a provocat stupoare in randurile liberalilor.
Explicabila.
Majoritatea liderilor PNL provin din familii cu vechi traditii in materie de politica democratica. Judecand si dupa prestatia lor postdecembrista, liberalii sunt niste boieri ai politicii. Nuanta asta i-a diferentiat, in primii ani de tranzitie, nu numai de FSN-isti, un fel de coate goale ai politicii democratice, dar si de taranisti, un fel de cauzasi ai acestei politici prin zbarlirile lor fanatice. Acesti boieri ai politicii romanesti - liberalii - s-au oripilat la ultimatumul dat de Emil Boc, in care au mirosit un soi de Dinu Paturica de Cluj. Ceva in genul unui vizitiu care s-a culcat cu fata boierului si vrea acum nu numai fata, dar si incaperile din fata ale conacului. Dupa stupoare, a venit reactia. Tipica liberalilor. O respingere a ultimatumului. Nu insa in termenii vigurosi ai vizitiului care, lipsit de maniere, a dat buzna in conac, cu caciula in cap si cu ciubotele pline de noroi, ci in termeni eleganti, de boier caruia politetea i-a intrat in sange.

Respingerea e si ea explicabila. Liberalii au ghicit dincolo de trompeta de tinichea al acestui domn Goe cu Mamitica la Cotroceni un pericol nu numai de azi, dar si de maine. Fuziunea PNL-PD intr-un partid nou, fara istorie, fara trecut, condus pe sub mana de Traian Basescu, ar fi insemnat nu numai transformarea liderilor liberali intr-un soi de Elena Udrea ai presedintelui, dar si lichidarea unui partid al carui nume se identifica cu cel al Romaniei moderne.
Avem deja pe scena politica a tarii mai multe partide fara biografie, asemenea copiilor gasiti in boscheti, intre care se numara, la loc de frunte, PSD. Partidul lui Mircea Geoana isi zice social-democrat. A luat cineva cunostinta de vreo serbare dedicata de PSD vreunui partid social-democrat din istoria Romaniei? Nasterea in eprubeta a unui partid gen Frontul Renasterii Nationale al lui Carol al II-lea ar insemna si disparitia ultimului argument ca etapa postdecembrista e o reluare la un alt nivel, desigur, a marilor traditii democratice ale tarii.

In randurile liberalilor au aparut si voci ale unor nerabdatori sa se realizeze cat mai repede fuziunea.
Cui apartin aceste voci?
Un raspuns ni-l da neobosita activitate a deputatei PNL Raluca Turcan. De la ultimatumul dat de PD, duduia nu osteneste a se da in scranciobul televiziunilor strigand: "Fuziunea PNL-PD e necesara ca apa!".
Cine e Raluca Turcan?
Putina lume isi aminteste ca duduia nu e o liberala din mosi-stramosi. A fost adusa in PNL si propulsata la varf de catre Theodor Stolojan. Pana la comedia mortului viu din octombrie 2004, Raluca Turcan a fost una dintre cele mai apropiate persoane de presedintele PNL, Theodor Stolojan. Ba chiar, daca nu ma insel, cei doi alcatuiau la un moment dat un cuplu inseparabil: mergeau impreuna pe la televiziuni, pranzeau impreuna, ba chiar si scriau carti impreuna, dupa modelul, deja celebru, al lui Ilf si Petrov.

Dupa venirea lui Calin Popescu Tariceanu in fruntea PNL, Raluca Turcan, alaturi de alti oameni ai lui Stolojan, a fost trecuta pe linie moarta. Fosta consiliera nu s-a resemnat. A continuat sa faca declaratii, sa lanseze initiative legislative. Simple traduceri in plan parlamentar ale fanteziilor de la micul dejun ale lui Traian Basescu.
PNL s-a pricopsit si el cu un Emil Boc.
Un Emil Boc fara nadragi.
De ce n-o incearca si pe Raluca Turcan spaima ca ar pleda astfel pentru disparitia PNL de pe scena tarii?

Pentru ca ea exprima in plan public aripa Theodor Stolojan. Consilierul prezidential de azi nu e insa un liberal din tata in fiu. E un brav fesenist provenit din structurile obscure ale regimului ceausist.
In 28 ianuarie 1990, memoria magnetica pastreaza imaginea a doi tineri in balconul de la Victoria, iesiti impreuna cu Corneliu Coposu la cererea demonstrantilor anti-FSN din piata. Se numesc Dinu Patriciu si Calin Popescu Tariceanu. In tot acest timp, Theodor Stolojan sedea ascuns prin sediile Puterii FSN-iste.

Ca jurnalist care, la vremea respectiva, am fost alaturi de Opozitie, in batalia acestuia cu Puterea FSN, nu pot sa nu constat ca Romania a luat calea democratiei si a economiei de piata si nu perestroikai si gratie luptei indarjite a PNTCD si PNL in primii ani postdecembristi.
Perestroika adusa de FSN de la Moscova s-a transformat treptat-treptat in revolutia anticomunista sub presiunea miscarilor de strada ale PNTCD si PNL.
PNTCD a fost scos de pe scena politica. Recent, un domn care cunoaste culisele istoriei postdecembriste mi-a demonstrat cum au reusit Structurile sa scoata din scena PNTCD, considerat, la vremea respectiva, inamicul numarul unu al Structurilor.
Prin infiltrarea unor oameni care l-au lucrat zdravan din interior.
Acelasi scenariu se repeta acum si cu PNL. Partidul care a dat sah FSN-ului trebuie sa urmeze, in cavoul politic, PNTCD.
Se folosesc si in cazul PNL mijloacele infiltrarii?
Probabil.
Daca ne gandim la declaratii precum Fuziunea PNL-PD, e necesara ca apa.
×
Subiecte în articol: editorial pnl