x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale "Coabitarea" socială

"Coabitarea" socială

de Adrian Năstase    |    22 Ian 2013   •   15:47

Ne-am obișnuit să vorbim doar despre "coabitarea" politică sau despre "coabitarea" dintre președinte și premier. Dar, așa cum repet, de ani de zile, proiectele de, modernizare a României nu pot fi realizate dacă nu sunt asigurate, cumulativ: a)stabilitatea politică; b) stabilitatea macro-ecomonică și c) "pacea" socială.
   
În anumite perioade, stabilitatea politică este obținută prin coabitarea politică la nivelul instituțiilor, coabitare determinată de rezultatul alegerilor. Cel puțin la fel de importantă este însă asigurarea unui dialog social eficient, între guvern, patronate și sindicate, care să asigure condițiile pentru realizarea programului de guvernare în condiții de "coabitare" socială.
   
Nu întâmplător, în guvernul pe care l-am condus, a existat un ministru delegat pentru relațiile sociale, ceea ce a făcut ca, prin dialog continu, să fie evitate grevele declanșate din lipsă de comunicare.
   
Este bine că în noua structură guvernamentală este reintrodusă această responsabilitate guvernamentală. Cred însă că, la acest moment, ar fi nevoie, alături de acordul de coabitare politică (și poate în și mai mare măsură) de un acord între guvern, patronate, sindicate - un acord de coabitare socială și care să nu fie limitat la chestiuni ce țin de negocierile cu FMI.
   
Poate că ați remarcat, una din inițiativele importante, de săptămâna trecută, a președintelui Hollande și a guvernului francez a fost materializată, după câteva luni de negocieri, într-un acord, referitor la un nou model economic și social pentru obținerea competitivității întreprinderilor și securizarea locurilor de muncă.
   
Un astfel de acord, pe patru ani, ar fi important și în România, pentru a da încredere partenerilor sociali că măsurile economice cu caracter mai radical, luate de guvern în aceste luni, se înscriu într-o strategie pe termen lung de creștere economică, de creștere a numărului locurilor de muncă și a veniturilor populației.

×