x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Codul electoral: opoziţia, ca bunica

Codul electoral: opoziţia, ca bunica

de Petru Calapodescu    |    12 Apr 2012   •   07:11

Intr-un banc care circula inainte de 1990, tatal ii explica lui Gigel cum era alcatuita societatea: "Ca la noi in familie. Eu sunt partidul, ca hotarasc totul. Mama e guvernul, ca trebuie sa execute fara sa cracneasca tot ce spun eu. Iar bunica e sindicatul, vorbeste mult, ca tot n-o asculta nimeni".

Cam asa se petrec lucrurile in aceste zile in Comisia de Cod Electoral, unde parlamentarii trebuie sa elaboreze cat mai grabnic o legislatie care sa asigure un minimum de corectitudine alegerilor din acest an. Reprezentantilor Opozitiei li s-a uscat gura, ca bunicii, insistand zadarnic pentru un sistem de vot pur uninominal, intr-un singur tur, ca la primari: candidatul cu cele mai multe voturi sa primeasca mandatul de deputat sau de senator. Trimisii PDL nu se puteau opune fatis propunerii USL, care... coincidea cu declaratiile sefului lor informal, dar necontestat, presedintele Basescu.

Pe de alta parte, in halul de prabusire in sondaje a PDL, porocaliii riscau ca, printr-o astfel de masura, foarte putini din candidatii sai sa mai apuce un fotoliu in Dealul Spirii. Asa ca au recurs miercuri, la nivelul Coalitiei, la o smecherie. Propunerea USL a fost respinsa prin votul in comisie al UDMR si al UNPR, optandu-se pentru un sistem mixt: jumatate din locuri - uninominal, jumatate - prin compensare, pe liste de partid. Mai ramane doar sansa, deja anuntata de Victor Ponta, ca USL sa reia propunerea in plen, votandu-se acolo la vedere, asa incat electoratul sa vada clar cine vrea iar sa intre prin usa din dos in Parlament.

Aceeasi inapetenta din partea Puterii, in perspectiva alegerilor, si in privinta incriminarii mitei electorale. Fenomen care se acutizeaza iar si ia diferite forme, pe masura ce se apropie scrutinurile. Portocaliii impart iarasi pe fata cadouri peste cadouri, insotite de stridente mesaje electorale. Mai mult, chiar Guvernul se implica in spaguirea ostentativa a electoratului. Ce altceva e distribuirea vadit partinitoare, catre primariile Puterii, a fondului de rezerva al Executivului? Ce altceva este cadorisirea sub varii forme a companiilor de stat - de la stergerea datoriilor, la sumedenia de prime individuale, cu care statul-patron isi miluieste salariatii din companii, desi acestea (cazul Lignitului, Huilei etc) au datorii imense la Buget? Ce altceva este intarzierea deliberata a reorganizarii acestor companii, ale caror dotari (masini etc) si personal au fost la alegerile precedente folosite abuziv?

Se discuta, deci, si nu fara temei, ca Puterea va uza de orice mijloace neortodoxe, spre a influenta rezultatul alegerilor, mita electorala si manipularea prin intermediul structurilor statului si al serviciilor deconcentrate fiind varfuri de lance. Anihilarea lor rezida, poate in primul rand, intr-o masiva participare la vot a populatiei care, acum, intr-o proportie de 90%, nu-si doreste decat debarcarea celor care, in ultima legislatura, au batjocorit-o si au secatuit resursele tarii. Dar tocmai manevrele ostentative, cu trimitere nu fara motiv la posibilitatea fraudarii masive a votului diminuat prin absenteism, fac oportuna, cat mai e timp si chiar daca nu e tocmai populara, luarea in calcul a statuarii votului obligatoriu: o exprimare in masa a electoratului ar reduce categoric riscurile si ale spagii electorale, si ale furtisagurilor la urne.

×
Subiecte în articol: editorial