x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Colaborare tensionata

Colaborare tensionata

de Mihai Tanasescu    |    27 Apr 2006   •   00:00
Colaborare tensionata

Asa cum ne-a obisnuit deja, si de aceasta data Guvernul de dreapta a reusit "performanta" ruperii acordului cu Fondul Monetar International

Raportul publicat saptamana trecuta de FMI, confirma distanta tot mai mare care separa politicile Guvernului de la Bucuresti de recomandarile si viziunea economica a Fondului Monetar. Raportul reia avertismentele pe care reprezentantii FMI le repeta de mai bine de un an de zile cu privire la politica iresponsabila a actualului Guvern. Elaborarea nerealista a proiectului de buget pentru 2006, tinta de deficit bugetar si derapajele din politica salariala constituie tot atatea motive de ingrijorare pentru reprezentantii Fondului, dar si pentru evolutia economiei romanesti in anii post-aderare.

Problemele de fond cu care se confrunta Romania, respectiv deficitele record inregistrate ca urmare a managementului defectuos si a implementarii unor politici financiare si fiscale incorecte, s-au accentuat in primele trei luni ale anului 2006.

Astfel, deficitul de cont curent a crescut in ianuarie 2006, fata de ianuarie 2005, cu aproximativ 71%, ajungand la aproximativ 400 de milioane de euro. Decalajul dintre importuri si exporturi a urcat la peste 250 de milioane de euro. De mai bine de un an, BNR face singura eforturi pentru combaterea inflatiei si a deficitului de cont curent.

Guvernul Tariceanu se incapataneaza sa respinga orice recomandare venita de la expertii Fondului Monetar. Acestia s-au referit in mod constant la coordonarea politicilor guvernamentale cu cele ale BNR, adoptarea unor masuri concrete si corecte privind limitarea consumului si implementarea mecanismelor necesare pentru cresterea productivitatii. Guvernul de la Bucuresti este indemnat sa intreprinda masuri urgente pentru reglarea deficitelor externe si interne. La fel de constant, reprezentantii Guvernului au ignorat propunerile FMI. Rationamentul economic a fost alterat de ambitiile politice ale reprezentantilor Puterii.

La reuniunea de primavara de la Washington, FMI a confirmat fara echivoc ruperea Acordului Stand-by cu Romania din cauza indisciplinei fiscale promovate de Guvernul de la Bucuresti. Recent, in cadrul board-ului FMI a fost dezbatut raportul privind articolul 4, Consultari, din cadrul Acordului pe care Romania il are cu Fondul. Raportul este foarte critic si scoate in evidenta deficientele majore de politica fiscala pe care Guvernul Tariceanu le ignora.

Premierul Tariceanu a afirmat ca acordul cu FMI nu mai este necesar, pentru ca Romania are forta de a gestiona in mod independent economia nationala si echilibrele financiare. Mesajul optimist al premierului s-a dovedit a fi doar o simpla lozinca. Realitatea ultimului an si jumatate a demonstrat ca actualul Guvern nu este capabil sa conduca Romania intr-o directie corecta.

Prin politicile implementate in ultimul an si jumatate, guvernantii au reusit performanta de a incalca majoritatea intelegerilor cu FMI. Guvernul a demonstrat cat se poate de clar ca nu doreste sa respecte vreunul din angajamentele asumate, ci doar sa arate Bruxelles-ului ca are un fel de "relatie" cu FMI. In conditiile in care dezechilibrele macroeconomice se accentueaza in fiecare luna, Puterea are nevoie de o minima confirmare externa ca o forma de legitimare pentru politicile economice pe care le implementeaza. Este greu de crezut insa ca FMI va mai tolera multa vreme ignoranta si diletantismul guvernantilor de la Bucuresti.

UE nu conditioneaza aderarea Romaniei de existenta unui acord cu FMI. Oficialii de la Bruxelles cer insa o economie solida, sanatoasa si corect gestionata prin parghiile guvernamentale. In acest sens, expertiza Fondului Monetar constituie un indicator foarte valoros, atat pentru mediul financiar international, cat si pentru reprezentantii UE.

Relatia dintre Romania si FMI s-a degradat constant dupa alegerile din toamna anului 2004. Premierul Tariceanu a respins orice forma de colaborare cu expertii Fondului, ba mai mult, a contestat intr-un mod jignitor autoritatea acestora in domeniul economic. Din pacate, Romania va avea de suferit de pe urma atitudinii arogante si iresponsabile afisate de guvernanti in relatia cu FMI. Obiectivul reprezentantilor Fondului era consolidarea economiei romanesti si cresterea nivelului de competitivitate in perspectiva integrarii europene. Guvernul Tariceanu are insa obiective politice mult mai importante.

Asa cum ne-a obisnuit deja, si de aceasta data Guvernul de dreapta a reusit "performanta" ruperii acordului cu Fondul Monetar International.
×
Subiecte în articol: editorial romania guvernul