x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Comerţul cu petarde ologeşte campionatul

Comerţul cu petarde ologeşte campionatul

de Dan Dumitrescu    |    20 Dec 2007   •   00:00

PUNCTUL PE EI
Poliţia stă la păndă. Comercializarea materialelor explozibile, cele care devin periculoase atunci cănd sunt mănuite bezmetic, a fost interzisă. Dar interdicţia creşte preţul fructului oprit. Petarda de doi lei se vinde pe sub mănă cu zece. Cei disperaţi de viaţă acceptă riscul. Le e foame, n-au ce mănca şi stomacul chircit dă comenzi tiranice. Pentru astfel de nefericiţi, tentaţia căştigului e totuna cu felia de păine.



PUNCTUL PE EI
Poliţia stă la păndă. Comercializarea materialelor explozibile, cele care devin periculoase atunci cănd sunt mănuite bezmetic, a fost interzisă. Dar interdicţia creşte preţul fructului oprit. Petarda de doi lei se vinde pe sub mănă cu zece. Cei disperaţi de viaţă acceptă riscul. Le e foame, n-au ce mănca şi stomacul chircit dă comenzi tiranice. Pentru astfel de nefericiţi, tentaţia căştigului e totuna cu felia de păine. Foamea ii impinge in stradă la intălnirea cu potera. Sectoristul, şi el simbriaş de şpagă măruntă, se ia la trăntă cu răufăcătorii de colţul străzii. Răpune vănatul din doi in doi. Confiscă marfa puradelului şi raportează cu măndrie patriotică misiune indeplinită. Pe lăngă pralea trece in aţipeală. Că de la el ia şi bugetarul de-o fiertură, numai bună ca să nu-i degere veniturile, care sunt şi ele, nu-i aşa?, după posibilităţi.


E jalnic spectacolul străzii. Şi regizat cu cinism de angrosiştii fărădelegii, care stau la fereală dimpreună cu angrosiştii şpăgii grase.


In stradă, comercializarea materialelor explozibile este interzisă. In presă, nu. Materialele incendiare, focurile de artificii, petardele de tot felul şi marile bombe se vănd la preţ şi nici nu sunt interzise. Aici nu funcţionează nici măcar oficiul pentru protecţia consumatorului. Adevărurile cu termen de garanţie expirat sunt comercializate fără jenă. Inghiţi "E"-urile minciunii in neştire, pentru că ea iţi este servită in ambalajul descoperirii senzaţionale. Noroc că petardele care explodează in presă nu dăunează grav sănătăţii.


Iuliu Mureşan, Copos, Mihai Stoica, Argăseală, Marian Iancu şi Borcea urlă ca din gură de şarpe. Zic ei că CFR Cluj, Rapid, Unirea Urziceni, Steaua, Politehnica Timişoara şi Dinamo, adică primele şase echipe ale clasamentului, au fost furate de arbitri. Ii cred pe cuvănt, că prea se jură frumos. Dar din nou mă intreb unde s-au dus punctele furate. La Mioveni, la Poli Iaşi, la UTA, Farul, Pandurii sau la Universitatea Cluj? Dacă acesta ar fi adevărul, trebuie să recunoaştem că respectivele cluburi ies lipsă la inventar. Săracii bănuiţi de japcă nu au in clasament puncte nici măcar de-o rămănere in prima ligă. Sau le-au comercializat pe piaţa neagră in ambalaj de petarde?


LPF poartă povara complicităţii cu şefii cluburilor. Federaţia, in schimb, are pretenţia independenţei. Dar această pretenţie se cere validată de o acţiune concretă. Comerţul cu petarde dăunează grav competiţiei. Ologeşte campionatul. Daţi-le interzis artificierilor şi scoateţi potera in stradă!

×
Subiecte în articol: editorial