x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Concurenţă neloială PIB-ului românesc

Concurenţă neloială PIB-ului românesc

de Ilan Laufer    |    04 Iun 2015   •   09:33

Produsul intern brut pe cap de locuitor este unul dintre principalii parametri care indică nivelul de trai şi de dezvoltare a unei ţări. România se situează în jurul locului 70 la nivel mondial şi doar pe locul 27 în Uniunea Europeană, depăşind doar ţara vecină, Bulgaria.

Dacă aruncăm o scurtă privire asupra cifrelor oficiale, vom constata că Ungaria are un PIB pe cap de locuitor undeva cu 80% mai mare decât al României, iar ţări precum Suedia, Olanda şi Luxemburg până la de zece ori mai mare.

Media UE a contribuţiei IMM-urilor din PIB este de aproximativ 59%, ceea ce înseamnă principalul motor al economiei UE. România se situează mult sub acest prag, undeva la 44% din PIB, şi, din păcate, doar 40% din IMM-uri reuşesc să fie pe profit.

În ultimii ani, statul român a creat o concurenţă neloială tuturor micilor întreprinzători care constituie bazele reale de creştere a unei economii de piaţă şi implicit a nivelului de trai a cetăţenilor. În loc să încurajeze relansarea creditării fără de care IMM-urile şi micii întreprinzători nu pot dezvolta noi proiecte ce aduc valoare adăugată pentru PIB, sau în alte cazuri să îşi menţină activitatea curentă şi locurile de muncă create în ani şi ani de muncă, statul român a“tras” permanent împrumuturi de la principalele bănci comerciale, la dobânzi ridicate, ceea ce le-a determinat pe bănci să renunţe la modul tradiţional de a face profit, şi anume, prin creditarea IMM-urilor şi a persoanelor fizice. Prin această nouă politică de necreditare şi restrângere de personal propriu, apărută de la declanşarea crizei, băncile comerciale lovesc serios în dezvoltarea ecomonică şi socială a României.

La ora actuală, băncile contiună să susţină principalul lor“client”, în detrimentul celor care au cel mai important rol într-o economie de piaţă. Din păcate, mare parte din creditele contractate de către statul român au fost direcţionate către cheltuieli curente şi aproape deloc spre investiţii şi noi locuri de muncă, prin urmare fără valoare adăugată pentru creşterea economiei şi a nivelului de trai.

Este timpul ca statul român să înţeleagă că principalul motor de creştere a economie, şi implicit al PIB-ului, sunt aceste IMM-uri ce trebuiesc susţinute şi dezvoltate prin politici corecte. Avem un ecart uriaş de recuperat faţă de media UE în ceea ce priveşte PIB-ul pe cap de locuitor, prin urmare o creştere de 2-3%/an nu este suficientă. Avem nevoie de o creştere de minimum 5-6%/an, iar acest lucru va fi posibil doar în momentul în care finanţarea va fi accesibilă tuturor.

×