x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Covid, Greta şi Green Deal

Covid, Greta şi Green Deal

de Daniel Apostol    |    09 Mar 2020   •   07:47
Covid, Greta şi Green Deal

Săptămâna trecută s-a desfăşurat şi încheiat la Bruxelles etapa de cunoaştere a politicilor publice europene, în cadrul programului „Bursele JTI” pentru ziarişti, care au vizitat cele mai importante instituţii europene. Care instituţii europene au fost - şi sunt încă - guvernate de trei crize majore, ce îşi vor lăsa o amprentă grea în istoria europenilor: pe primul loc stă epidemia cu Covid-19, care a blocat la propriu accesul în Parlamentul European şi a dus la anularea celei mai mari părţi din acţiunile cu participare de masă programate în „ţarcul european”. La Comisia Europeană, la Consiliul European, la Parlamentul European şi în toate multele alte clădiri ale UE, flacoanele de dezinfectant sunt mai prezente decât dozatoarele de apă şi decât sticlele de Coca-Cola. Nimeni nu se mai îmbrăţişează, nimeni nu mai strânge mâna nimănui. Toată politica europeană se teme de coronavirus şi nici nu dă semne că ştie ce să facă altceva decât să invite oamenii la autoizolare.

         Apoi, colac-peste-pupăză, taifun picat peste tot blocajul european, Greta Thunberg „şi echipa” au provocat o altă criză în birourile europene. Dar de data asta mai curând o criză de nervi şi de logistică. La prima vedere, vizita Gretei a lăsat în urmă multă rumoare, o groază de comentarii, ceva zgomot de stradă, dar şi câteva fotografii plasate pe social-media de unii-alţii, politicieni ce s-au grăbit să lase posterităţii mărturia întâlnirii lor efemere cu tânăra militantă.

         Deloc efemeră însă este criza care a dat-o lumii pe Greta şi care dă Europei o altă criză: criza de mediu e strâns legată în spaţiul european de o criză de decizie şi de finanţare, ambele puse sub umbrela largă a  Pactului European pentru Mediu (Green Deal). Comisia von der Leyen spune că are nevoie de un trilion (o mie de miliarde) de euro ca să reuşească să transforme Europa într-un continent verde, dezvoltat, dar şi sănătos. Dar mediile private (Goldman Sachs, Delloite, de exemplu) au venit deja cu studii care estimează costurile Green Deal la peste şapte mii de miliarde de euro (7.000.000.000.000.000 euro). O înşiruire de zerouri atât de mare după o singură cifră încât în mintea multor cititori nu mai rămân decât exact zerourile.

         Izbucnirea COVID-19 este cu adevărat o urgenţă tragică de sănătate publică și dacă nu va fi controlată rapid, va avea costuri imposibil de imaginat încă. Dar tot costuri de neimaginat vor trebuie plătite de oamenii simpli drept urmare a crizei de decizie ce apare pe deasupra crizei de sănătate, crizei de mediu şi crizei financiare ce sunt mult mai aproape de noi decât am fi tentaţi să credem. Covid-19, Greta şi Green Deal sunt cele trei elemente ce guvernează deciziile europene.

 

×