x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Criza, pretext al deborcizării de la Dinamo

Criza, pretext al deborcizării de la Dinamo

de Dan Dumitrescu    |    19 Ian 2011   •   21:31

Mişcările de trupe de la Dinamo diagnostichează mai sincer decât orice alt discurs situaţia critică pe care o traversează clubul. Cele mai con­vin­gă­toare elemente ale acestei radio­grafii sunt furnizate de transferurile care au simplificat lotul lui Andone. Transferuri care în alte vremi păreau de neconceput. Mă refer aici la o par­te dintre numele jucătorilor care au părăsit "Groapa", dar şi la condiţiile în care dinamoviştii au fost nevoiţi să accepte aceste tranzacţii. Sigur, un prin­cipiu negustoresc spune că, atunci când vrei să scapi de marfă, nu te mai uiţi la preţ. Gândind astfel putem în­ţelege preţurile mici acceptate de Di­namo în cazul unor jucători pe care, până acum câtva timp, condu­cătorii clubului îi propuneau cu mult tupeu la echipa naţională. Rămâne însă o întrebare extrem de parşivă: de ce a vrut Dinamo să scape de mar­fă? Şi calific întrebarea ca fiind parşivă, deoarece ea induce un răs­puns extrem de simplu. Dar, cred eu, această simplitate leneşă ascunde ade­văruri mult mai nuanţate.

Simplu ar fi să gândim că, prin plecarea unor răsfăţaţi, Dinamo a găsit, în perioadă de criză, soluţia de a scăpa de nişte salarii care încărcau mult nota de plată a clubului şi, în acelaşi timp, de a scăpa de plata unor restanţe salariale. Bucuria cu care au fost primiţi banii pe Andrei Cristea pare să argumenteze şi mai con­vin­gă­tor raţionamentul soluţiei de criză. Despre cei 600.000 de euro primiţi de la nemţi s-a vorbit ca şi când ar fi fost vorba de cel puţin vreo 6 mi­lioane de euro. S-a spus că din banii primiţi de la nemţi au fost achitate salariile restante către jucători şi către ceilalţi angajaţi ai clubului, s-a spus că aceiaşi bani vor fi folosiţi pentru achiziţii precum Junior Moraes şi Takayuki Seto şi, dacă mai rămâne ceva, pleacă şi Domnul Badea în State cu Borcea.

Serios vorbind, cu banii obţinuţi pe Andrei Cristea, Dinamo nu a cumpărat decât oarece îngăduinţă din partea celor faţă de care are obligaţii. Banii promişi de greci pentru Marius Niculae vor ajunge pro­babil pentru apa plată din cantonamentul de iarnă. Şi, în general, banii obţinuţi din vânzarea jucătorilor nu rezolvă criza de la Dinamo. Altfel, dacă privim lista disponibilizărilor, ne putem gândi mai degrabă la o restructurare a lotului dinamovist sub im­periul unor alte comandamente. Chiar şi în această variantă a res­tructu­rării s-a strecurat însă o idee la de­rută.

S-a vorbit despre intenţia în­depărtării din lot a greviştilor de la Cluj. Dar numai proştii se pot folosi de asemenea fumigene. Fiindcă pe lista transferaţilor se regăsesc repre­zentanţi ai ambelor presupuse tabere de la Cluj. Mai mult, pe lista disponibilizaţilor de la Dinamo se regăseşte chiar şi Florin Prunea, tartor cu statut special în respectiva ghilabadeală. Cu toate acestea, merg pe varianta unei restructurări a lotului. Numai că restructurarea la care mă gândesc pare să vizeze un alt obiectiv. Cum ar fi acela al deborcizării lotului di­namovist.

Sunt bine cunoscute cumetriile în­temeiate la Dinamo de Cristi Bor­cea. Cumetrii care au deranjat deseori atmosfera de la echipă, cumetrii care au dezechilibrat cumpăna dintre valoarea jucătorilor şi nivelul salarial. De aceea cred că sub pretextul forţărilor generate de criză se poate ascunde o acţiune de restructurare care vizează aspectele despre care vorbeam. Confirmările sau infirmările nu vor întârzia să apară.

×