x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum e manipulat PSD

Cum e manipulat PSD

de Ion Cristoiu    |    20 Mar 2006   •   00:00
Cum e manipulat PSD

A doua zi dupa executia in stil mafiot de la Hotel Confort, presedintele filialei judetene Cluj a PSD, Ioan Rus, a expediat presei un comunicat, cerand ca: "Toti cei ajunsi in vizorul procurorilor sa se dea un pas inapoi pana la clarificarea situatiei lor de catre Justitie". Ioan Rus traieste si munceste in hotarele acestei tari despre care Mircea Badea a lansat si afirmat povata: Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul! Nu l-am citat intamplator pe Mircea Badea. La vremea guvernarii PSD, cunoscutul om de televiziune a avut o daravela la Gherla. A pierdut cu brio gratie interventiilor neortodoxe ale Mantuitorului PSD-ist de azi, Ioan Rus, in acel moment ministru de Interne si baron al tinutului Cluj.

Am tinut sa avertizez ca Ioan Rus traieste in Romania, deoarece exigenta sa pare mai degraba a unui om care traieste pe satelitul natural al Pamantului, cunoscuta in popor si sub denumirea de Luna. Daca ar trai in Romania sau macar daca ar avea sentimentul ca traieste in Romania, Ioan Rus n-ar fi comis o asemenea imprudenta: de a cere celor anuntati ca avand dosare penale sa se retraga pana cand se va pronunta Justitia.

Si iata de ce. In Romania lui 2006, dosarele penale se deschid de catre Parchetul General sau de catre DNA. Doua institutii care, gratie loviturii anticonstitutionale date de legile Justitiei din 2005, sunt simple instrumente in mainile Puterii. Procurorul-sef al Parchetului General si procurorul-sef al DNA si, prin ei, toti procurorii depind total de Monica Macovei, care ii poate numi sau demite, si de Traian Basescu, care aproba deciziile ministrului Justitiei. Ca atare, procurorii joaca rolul dubios de Politie Politica a regimului Basescu. Dar chiar si fara dependenta legala de Executiv, procurorii s-ar fi manifestat tot ca un instrument de reglare de conturi. Au in spate o lunga traditie a folosirii de catre fiecare nou regim impotriva adversarilor politici. Au fost in anii 1945-1947 instrumentele abjecte ale comunistilor in campania de lichidare a partidelor istorice.

Sub acest semn, al asa-zisei lupte impotriva coruptiei, varianta basesciana a luptei de clasa de pe vremea Anei Pauker, dezvaluie urmatoarea schema: pornind de la un denunt, de la o plangere penala, de la un memoriu sau de la un articol din presa, Parchetul General sau DNA se sesizeaza si declanseaza urmarirea penala. De cele mai multe ori, sarind peste faza intitulata premergatoare cercetarii penale. Si astfel, nitam-nisam, diferiti politicieni afla din presa, care invoca "surse judiciare", ca au dosare penale. Ziarele si televiziunile subordonate Puterii, pentru ca libertatea patronilor depinde de Monica Macovei si de Traian Basescu, se pun in miscare. Se creeaza la iuteala o uriasa valvataie mediatica in chestiunea X anchetat penal. X e convocat la Parchetul General sau la DNA. La fata locului sunt prezente ziarele si televiziunile. Romanii afla astfel ca X a intrat in atentia Parchetului. Si cum nu numai romanii de rand, dar nici reprezentantii acestora, jurnalistii, nu acorda prezumtia de nevinovatie, X e condamnat de indata ca infractor.

Bine-bine, vor spune putinii oameni de bun-simt din Romania becalizata dupa 16 ani de tranzitie, dar pana la urma instanta de judecata s-ar putea sa-l gaseasca pe X nevinovat. Fireste ca s-ar putea. Numai ca pana atunci el e ca si condamnat. Si, cum procurorii taraganeaza dinadins, in chip diversionist, trimiterea dosarului in instanta, un politician sau un om public risca sa poarte eticheta de infractor pana la alegerile viitoare.

Ce rezulta pentru PSD din glorioasa propunere a nu mai putin gloriosului Ioan Rus? Ca actualei Puteri i se creeaza toate conditiile pentru a deveni un fel de Sectie de cadre a PSD. Sa spunem ca Traian Basescu sau Monica Macovei gaseste de cuviinta ca un anume lider PSD trebuie scos din joc. Fie pentru ca e prea incomod pentru actuala Putere, fie pentru ca in PSD mai trebuie tulburate nitel apele. Si atunci, la ordin direct sau la sugestie, procurorii anunta direct sau prin intermediul presei ca respectivul are dosar penal. Dand curs propunerii lui Ioan Rus, respectivul se autosuspenda sau chiar isi da demisia din conducerea partidului. Asta daca nu cumva tovarasii sai nu-l forteaza s-o faca in stil mafiot. Si astfel, actuala Putere si-a mai realizat un punct din programul de lichidare a Opozitiei.
×
Subiecte în articol: editorial psd ioan