x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum sa faci bani in 2005

Cum sa faci bani in 2005

14 Ian 2005   •   00:00

Suna bine? Daca ati ajuns sa cititi primul rand doar datorita titlului, e semn bun: inseamna ca vreti sa faceti bani. Vestea proasta? Vor si altii. Si nu toti stiu sa-i tipareasca pur si simplu: unii vor trebui sa-i ia de la altii. Inclusiv de la dumneavoastra. Totusi, sa ne intoarcem la mica reteta de facut avere pe care v-o propun spre dezbatere in week-end. Prima reteta - geniala dupa mintea babelor si japonezilor - e si cea mai veche: Puneti banii la ciorap si asteptati sa fiti bogat. Pentru asta iti trebuie expertiza zero si doar doua ingrediente: bani si ciorapi. Nu foarte multi ciorapi totusi, astfel incat costul ambalajului sa nu sufoce valoarea depozitului. Desi economistii ar putea sa rada de dumneavoastra, e dovedit ca banii de la ciorap sunt mai aparati decat cei investiti - riscul de incendiu sau furt e mai redus decat procentul celor care se pricep cu adevarat unde sa-si investeasca banii. Daca nu sunteti un animal statistic, ci o vietate de prada bursiera, exista o versiune virtuala a ciorapului: puneti la ciorap banii pe care ii veti cumpara peste sase luni. Si pariati ca-i luati mai ieftin atunci. Se numeste short selling si din chestia asta s-au imbogatit cei care au mizat la inceputul lui 2004 pe devalorizarea dolarului. Au castigat din pierderea monedei americane fara sa investeasca nici un leu. Pe langa ciorap, la chestia asta iti trebuie insa si nas. Care nu se poate obtine prin operatie estetica. Anul acesta s-ar zice ca nu mai e loc de un dolar mai slab. Mai e loc. Si de bani facuti de pe urma lui.

A doua reteta este ingroparea banilor. Transformati-i in galbeni, luati o ulcica si ingropati-i in pamant. Lasati pozitia exacta urmasilor. O versiune moderna este transformarea banilor direct in pamant. Luati terenuri, cu alte cuvinte. Recomandarea mea e sa cumparati ieftin si sa vindeti scump. La mintea cocosului, veti spune - dar, cu toate acestea, nu toti cocosii sunt bogati. Pentru ca pamantul dumneavoastra sa se scumpeasca dupa achizitie, trebuie sa se intample mai multe lucruri: sa mai cumpere si altii in zona, sa se construiasca acolo ceva sau sa cada un meteorit de aur. Cea mai buna regula: cumparati in vecinatatea unui oras in crestere (numarati X5-urile din centru pentru o evaluare sumara) si in zone in care sunt deja 20%-30% terenuri tranzactionate de curand. Sa fii primul e un risc prea mare. Sa fii ultimul inseamna ca deja cumperi prea scump.

O a treia cale ar fi investitiile la bursa. Luati bursa si rugati-o sa va pastreze 10.000 de dolari trei luni si-o sa vedeti ce va spune. Probabil ca va trimite la CEC. La bursa castiga doua categorii mari de oameni: specialistii si norocosii. Ca sa afli daca esti norocos, iti trebuie cu adevarat o suma mare de bani. Sau o ruda director la o companie tanara, draguta, listata si care tocmai a gasit un investitor batran si cu bani. Ruda asta trebuie sa va spuna vestea inaintea ziarelor - restul procedurii se gaseste in diverse filme disponibile pe VHS si DVD. Eu le prefer pe alea in care Tom Cruise e brokerul. Dupa un an superb de crestere, lumea se intreaba daca bursa noastra mai are resurse pentru performante acum. Eu zic sa nu va uitati la cifre, ci la colegul de serviciu: are chef de munca? E dragut cu cei din jur? Stie limbi straine? E important: bursa exprima de fapt progresul unei intregi tari. Companiile noastre nu merg bine daca noi n-avem chef de treaba. Daca si anul acesta va tine mood-ul de anul trecut, cu lumea grabita sa faca bani, s-ar putea ca si bursa sa fie vesela in continuare (zambetul incepe aici la 30% castig, dupa gustul meu).

Remarcati ca n-am zis nimic de vreo slujba sau de vreun tun (teapa, smen etc). Astea chiar nu sunt metode sa faci avere. Mai mult te enervezi - sau, Doamne fereste, iti pui pielea la bataie. Asa ca risc un singur sfat: cheltuiti. Asa macar stiti ca ati bifat prima regula a capitalismului: nu poti sa faci bani doar tu.

×
Subiecte în articol: editorial bani