x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum sa terfelim agenda publica?

Cum sa terfelim agenda publica?

de Gabriela Vranceanu Firea    |    26 Ian 2007   •   00:00
Cum sa terfelim agenda publica?

Agenda noastra publica e terfelita, calcata in picioare si data dulailor de cei care au luptat - cu gura! - ca sa ajunga la putere si sa faca ce? Exact ce au blamat, incriminat, demonizat! Rautatea, orgoliul si pizma par a fi boli incurabile pentru neamul nostru. Se mostenesc din palat in palat, din minister in minister, din roba in roba, din cascheta in cascheta, din cotiera in cotiera.

Printre multe alte talente pe care le are romanul - poezia, fotbalul, vorbaria, samanta de scandal - batutul apei in piua, descoperit de Marius Tuca, in editorialul de ieri - se distinge, in ultima perioada, inca o mare, dar mare cat China, calitate intrinseca a romanilor: schimbarea macazului de la directia importanta catre cea nesemnificativa, intoarcerea de pe drumul cel bun, sub diferite motivatii, aratarea dosului spre temele care ne modifica viata, cea pe care o traim, nu cea pe care o visam ori comentam.

Am si cateva exemple la indemana. In plan economic si social, saptamana aceasta am avut cel putin trei-patru evenimente mult mai de luat in seama decat cele care ne-au stors creierii si energiile si ne-au facut sa credem ca nimic, dar absolut nimic mai grav, nu se poate intampla in plan politic la noi in tara.

Asadar, Bursa de Valori Bucuresti a anuntat suspendarea timp de o ora a sesiunii de tranzactionare din 25 ianuarie, in semn de protest fata de pozitia Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in legatura cu impozitarea castigurilor obtinute din tranzactionarea la bursa. Cui ii pasa de bursa? Poate studentilor de la ASE…

Mergem mai departe… vicepresedintele Automobile Dacia Renault, Constantin Stroe, a declarat ca vanzarile la Logan au scazut la jumatate in ianuarie, fata de aceeasi perioada a anului 2005, din cauza nesigurantei pe care a generat-o taxa pentru prima inmatriculare. Cine e trist? Poate Gogu de la scularie, ca nu mai poate visa sa-si lipeasca abtibilduri cu blonde pe parbrizul masinii noastre autohtone, ca, deh!, totul se scumpeste!

Bugetarii sunt ceva mai veseli, au primit vesti bune - o crestere de leafa cat un TVA , 19%, nu-i chiar de colo… dar la Bacau chinezoaicele s-au rasculat ca sunt prost platite si batute… treaba cu violenta nu stim daca va fi dovedita, dar 200 de euro salariu e o nimica toata. Problema este ca din Bacau au plecat toate persoanele active, bune de munca, in Italia, Spania, Israel. Pe cine sa mai pui la treaba, daca si chinezoaicele s-au suparat? Poate pakistanezele sa fie mai amarate si sa accepte… Bacau, oras cosmopolit! Am dat doar cateva exemple de subiecte care definesc tabloul societatii romanesti de azi. Am facut multe in ultimii 17 ani, dar au ramas de rezolvat si mai multe probleme pe care le ignoram, le pasam, le lasam sa se stinga de la sine - ceea ce cu siguranta va naste brese in dezvoltarea noastra economica, pe care ne-o dorim sanatoasa si armonioasa.

Agenda noastra publica e terfelita, calcata in picioare si data dulailor de cei care au luptat - cu gura! - ca sa ajunga la putere si sa faca ce? Exact ce au blamat, incriminat, demonizat! Rautatea, orgoliul si pizma par a fi boli incurabile pentru neamul nostru. Se mostenesc din palat in palat, din minister in minister, din roba in roba, din cascheta in cascheta, din cotiera in cotiera. Slava Cerului ca vin iar alegerile! Mai incercam si de data asta. Poate, poate…
×
Subiecte în articol: editorial