x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cursa leu-euro îi încurcă pe speculatori

Cursa leu-euro îi încurcă pe speculatori

de Adrian Vasilescu    |    06 Mai 2012   •   21:00

Vineri, Banca Nationala a comunicat un curs al monedei unice europene (1 euro = 4,044 lei) mai mic decat cel din ziua precedenta. Aceasta usoara apreciere a leului, din ultima zi bancara a saptamanii trecute, s-a produs intr-un moment in care multe voci afirmau ca a inceput cursa deprecierii. Iata insa ca, in cursul saptamanii trecute, leul s-a apreciat marti fata de luni, apoi s-a depreciat miercuri fata de marti si, in sfarsit, s-a apreciat joi si vineri.

Aprecierea de joi si vineri este extrem de importanta. Leul a urcat, a coborat si iar a urcat saptamana trecuta, desenand un spectaculos zig-zag pe piata valutara. Fara indoiala ca amatorii de speculatii s-au trezit in fata unor dificultati pe care nu le asteptau: continua intrerupere de ritm. Miza lor fiind inregistrarea unor castiguri pe o cadere neintrerupta a leului.

In esenta, piata valutara se dovedeste in continuare a fi un aparat cu care i se ia pulsul economiei. BNR insa, ca jucator pe piata valutara, are de asemenea un rol important: acela de a se ingriji ca pulsul economiei sa fie masurat corect. Lasand insa piata sa-si joace propriul sau rol, un punct forte al ei fiind reactiile imprevizibile. Nota bene: suisurile si coborasurile s-au produs pe o piata care a continuat sa ramana calma.
Orologiul pietei valutare este pus la punct si da cu precizie ora exacta. E drept, sunt si voci care striga: "Piata valutara da ceasul inapoi". In sensul ca BNR isi inteteste interventiile, ca acum cativa ani. In jurul acestui subiect s-au reaprins vechi dispute. Numai ca nu a fost dat inapoi nici un ceas. BNR nu se intoarce nicaieri. Suntem in 2012.

Unda de soc ce a strabatut piata valutara saptamana trecuta e legata de caderea Guvernului. Ceea ce merita sa fie retinut este faptul ca, in imprejurarile date, cand moneda europeana a castigat cateva puncte, cu deosebire miercuri, foarte multi jucatori s-au vazut tentati sa strige: "Asta-i muzica pe care o adoram!" si s-au repezit sa pluseze pe euro. Este evident ca razboiul psihologic de pe piata valutara intuneca multe judecati. Caci numerosi jucatori de pe piata, inclusiv banci, au acumulat valuta avand in cap ideea ca leul va continua sa se deprecieze. Visul era: 1 euro = cel putin 5 lei. Iata insa ca n-a fost sa fie asa.

Sigur, pe piata sunt si interese divergente: importatorii au nevoie de euro ca sa-si aduca marfa in tara si vor un leu mai tare. Exportatorii, care aduc euro si vor sa-i schimbe pe mai multi lei, asteapta un euro mai tare. La mijloc sunt speculatorii. Dar toti se confrunta pe piata si jocul pietei e decisiv.

Scapandu-le aceste "amanunte", multi dintre jucatorii care opereaza pe piata noastra valutara au jucat prea riscant. Iata principalul motiv pentru care, in acest moment, piata comentariilor si analizelor legate de piata valutara e agitata. Exista nervi, se tes intrigi, se spun povesti, toate pe fondul unor miscari ale cursului leu-euro despre care e prea devreme sa desprindem vreo concluzie pentru anul 2012.

×
Subiecte în articol: editorial