x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cursa pentru viitorul banilor

Cursa pentru viitorul banilor

de Daniel Apostol    |    19 Sep 2022   •   07:45
Cursa pentru viitorul banilor

În ultimele 12 luni, transformarea digitală a continuat să se accelereze în toate sectoarele, iar finanțele mondiale nu fac excepție. Pandemia a accelerat procesul, la pachet cu incertitudinile aduse în economie de războiul din Ucraina. Economistul Eswar Prasad, autorul cărții „Viitorul banilor: Cum revoluția digitală transformă monedele și finanțele”, spune că „era numerarului se apropie de sfârșit și cea a monedelor digitale ale băncilor centrale a început”.

La 9 februarie anul curent, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, se adresa Consiliului Atlantic vorbind despre viitorul banilor și oferind câteva precizări cu privire la pregătirea monedei digitale a băncilor centrale (CBDC). Spunea Georgieva că, după ce au fost depășite discuțiile conceptuale despre CBDC, „băncile centrale își suflecă mânecile și se familiarizează cu biții și octeții banilor digitali”.

În fața ofensivei criptomonedelor private, băncile centrale caută propriile căi de valorificare a tehnologiilor avansate și de a proiecta propriile monede digitale care să ofere totodată necesarul de prudență și de siguranță financiară. Consiliul Atlantic (AC) a analizat modul în care lumea explorează ideea monedelor digitale ale băncilor centrale. 105 țări (peste 95% din PIB-ul global) experimentează acum o CBDC, față de doar 35 de țări care luau în considerare ideea în mai 2020. Azi, peste cincizeci de țări se află într-o fază avansată de dezvoltare a unei monede digitale centrale. Zece țări au lansat complet o monedă digitală, modelul Chinei urmând să se extindă în 2023. Jamaica este cea mai recentă țară care a lansat un CBDC, iar Nigeria - cea mai mare economie a Africii - și-a lansat CBDC în octombrie 2021.        

Multe țări explorează sisteme de plată internaționale alternative, iar tendința se intensifică în urma sancțiunilor financiare impuse Rusiei. Potrivit AC, există nouă teste CBDC transfrontaliere angro (de la bancă la bancă), trei proiecte transfrontaliere de vânzare cu amănuntul, iar analiștii sunt de părere că vor fi și mai multe până la finalul anului 2022.

Banca Centrală Europeană a semnalat că va livra un euro digital până la jumătatea deceniului.Nouăsprezece țări din G20 explorează o monedă digitală emisă de banca centrală, șaisprezece fiind deja în stadiu de dezvoltare sau pilot, printre care Coreea de Sud, Japonia, India și Rusia, cu progrese semnificative în ultimele șase luni. Doar SUA, Regatul Unit și Mexic sunt încă în stadiul de cercetare.

Volatilitatea  crescută a  criptomonedelor au determinat băncile centrale să-și facă griji cu privire la stabilitatea financiară. Iar pandemia a dezlănțuit o cantitate fără precedent de stimulente fiscale și monetare; guvernele și-au dat seama că au nevoie de un mijloc rapid și mai sigur de a pune bani în mâinile oamenilor, iar CBDC-urile ar putea fi răspunsul.

Cursa pentru viitorul banilor este în plină desfășurare, dar proliferarea monedei digitale a băncilor centrale (CBDC) creează și o nouă urgență: stabilirea standardelor internaționale. Altfel vom avea un sistem financiar global fracturat, nefuncțional.

×