x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Daca as fi Traian Basescu

Daca as fi Traian Basescu

de Ralu Filip    |    19 Iun 2006   •   00:00
Daca as fi Traian Basescu

Ne place sau nu, la urmatoarele alegeri, cele mai mari sanse le va avea un partid nou, cu lideri credibili, apti sa convinga oamenii ca pot sa asigure o buna guvernare. (...) Daca as fi Traian Basescu, mi-as zice ca un context mai bun nici ca se poate ca sa-l conving pe Theodor Stolojan sa accepte presedintia PD. Pe care sa-l transforme in Partid Popular.

Alianta D.A. nu mai este o formula castigatoare pentru viitoarele alegeri, anticipate sau la termen. In plus, dupa experienta guvernarii CDR-PD-UDMR, a aliantei PSD + PUR, si a guvernarii ADA-UDMR-PC, alegatorilor nu le va pica bine inca o alianta pre sau postelectorala.

In acelasi timp, e limpede ca dl Theodor Stolojan nu mai are cum sa redevina presedintele PNL. De aceea putem spune adio si fuziunii PD-PNL. Nici o paguba, din contra. Cine sa mai creada intr-un partid format din parteneri care, timp de doi ani, s-au ciuruit reciproc in public?

Nici aripa politizata a societatii civile nu mai dispune de resurse pentru un nou spectacol de artificii: presa e libera, Guvernul nu mai ofera contracte de publicitate, iar coruptia a fost rapusa de dna Monica Macovei. In consecinta, rolul ei in competitia electorala va fi minor.

Ne place sau nu, la urmatoarele alegeri, cele mai mari sanse le va avea un partid nou, cu lideri credibili, apti sa convinga oamenii ca pot sa asigure o buna guvernare. Un partid care sa se bucure, totodata, de sustinerea presedintelui Traian Basescu. Pentru ca electoratul este conectat la simpatiile si la conflictele dlui presedinte. Si reactioneaza pe masura, dand puncte, in clasamentul preferintelor si increderii, in special politicienilor agreati de dl Basescu. Se mai indoieste cineva ca dl Basescu va influenta rezultatul alegerilor parlamentare?

Daca as fi Traian Basescu, mi-as zice ca un context mai bun nici ca se poate ca sa-l conving pe Theodor Stolojan sa accepte presedintia PD. Pe care sa-l transforme in Partid Popular. Dl Theodor Stolojan ocupa locul doi in topul increderii publice, dupa dl Traian Basescu. A facut, in alegerile anterioare, echipa cu actualul presedinte. Vine direct de la Palatul Cotroceni, ceea ce inseamna sustinere, dar si incredere prezidentiala. Inseamna si un mesaj limpede pentru sustinatorii dlui Basescu. Identificarea dlui Stolojan cu dl Basescu este mult mai clara decat a dlui Boc cu dl Basescu. Credibilitatea dlui Stolojan, ca lider politic si posibil sef de guvern, este mai puternica decat a dlor Boc, Videanu si chiar Blaga. In fine, trecerea efectiva de la PD la PP trebuie sa fie convingatoare. E nevoie deci de cel putin un lider care sa nu fi fost social-democrat. Si cine sa fie mai potrivit decat un fost liberal?

Potentialul dlui Stolojan nu se reduce doar la aspecte precum imagine, credibilitate sau competenta. In PP i se vor alatura si multi liberali, unii cu o cota de popularitate mai mare decat a dlui Tariceanu. In acest fel, PP se consolideaza, iar PNL devine tot mai vulnerabil. Iar un PP cu limbaj si program liberal si cu ex-penelisti in randurile lui va atrage si electoratul dezamagit de prestatia PNL. De remarcat ca bazinul electoral al unui astfel de partid va fi cu mult mai larg si mai adanc decat al celorlalte.

Dar nu sunt Traian Basescu. Asa ca nu stiu daca dl Stolojan va juca sau nu rolul aratat mai sus. Stiu, in schimb, ca evaluarea celor cinci factori fundamentali si comparatia cu cele sapte elemente descrise de Sun Tzu in "Arta razboiului" ar confirma ca dl Stolojan si PP reprezinta cea mai buna optiune politica.

P.S. Presa a preluat la unison si fara nici o retinere afirmatiile privind disparitia a 1.300 de copii adoptati de familii din strainatate. Fara sa stie ca obligatia de a trimite rapoarte postadoptie este valabila doar doi ani si ca respectivii copii nu mai sunt cetateni romani. Sau ca nu exista nici o dovada care sa probeze disparitia!

×
Subiecte în articol: basescu editorial stolojan dlui