E trist ce se intampla pe scena politica. De cateva saptamani, doua partide - PDL si PPDD al lui Dan Diaconescu - se calca pe bataturi in sondaje, disputandu-si acerb locul II in preferintele electoratului. In privinta PDL nu prea e mult de comentat. E de mirare ca nu a cazut si sub UDMR, dupa o politica de guvernare catastrofala in timpul lui Boc, dar care e continuata (daca nu cumva va fichiar accentuata) de Cabinetul MRU, care scoate la mezat pe nimic tot ce mai are vandabil tara asta amarata.
Este insa uluitoare pentru orice minte lucida ascensiunea PPDD. Desi, de regula, scrutinul efectiv tunde deseori previziunile, incropeala politica a lui Dan Diaconescu are toate sansele sa inhate niste localitati, ba si sa patrunda, la toamna, in Parlament. Unde, cu cate mandate, multe sau putine, va avea, partidul manelistilor va putea influenta, uneori decisiv, legiferarea. Asta, dupa ce, potrivit modelului UNPR, ar avea posibilitatea de a participa la alcatuirea, sub bagheta basesciana, a cine stie carei caricaturi denumite majoritate. Desigur, va emite pretentii si la posturi-cheie in administratia centrala.
Acesta e insa un scenariu mult sub nazuintele lui Dan Diaconescu, cel care, inconjurat de un staff dubios, isi prezinta "formatiunea" drept certa castigatoare a alegerilor si, ca atare, indreptatita sa formeze ea noul guvern, nu doar sa se lipeasca de acesta. Iar pe sinde insusi - drept imabatabilul candidat la presedintie. Pe ce se bizuie DD in aceasta campanie care, mai nou, nu inunda doar emisiunile OTV, ci e gazduita suspect de generos si de o televiziune de stiri, banuiesc ca nu doar spre a-si umple gratis spatiul cu clovneriile politice si verbiajul actorului principal? Pe o cumplita dezamagire a electoratului, pe care restul spectrului politic l-a potopit din 1990 incoace cu programe niciodata infaptuite si cu promisiuni care s-au dus pe garla.
Mai ales in ultimii trei ani, sub guvernarea portocalie, sentimentul de frustrare al populatiei, permanent jefuita si prabusita in saracie, a fost potentat, fiind tot mai vizibil ca Puterea nu e preocupata decat de bunastarea clanului sau. Indiferent de mijloace. Asta-i bresa pe care o speculeaza, cu smecherie de juvete, "politicianul" Dan Diaconescu, adresandu-se unei categorii vulnerabile si penetrabile, alcatuite nu doar din fanii "Elodia Club", ci si din mereu mai numerosii napastuiti. Care cad repede in capcana unor slogane turuite ametitor - Cand venim la putere, va dam cate 20.000 de euro, confiscam averile, infundam puscariile cu imbogatiti, montam in fiecare casa robinete prin care sa curga lapte si miere, iar fiecare roman va avea la alegere cate zece locuri de munca - de un personaj pe care, eu unul, nu l-as numi, cum am auzit, doar exotic sau pitoresc.
Somnul ratiunii naste monstri, iar pofta vine mancand. Iubitor de istorie fiind, nu pot uita evolutiile din Italia saraca de la inceputul anilor '20, sau din Germania de la sfarsitul anilor '20 si inceputul anilor '30, secatuita mai intai de razboi, apoi de criza economica. Tari unde formatiuni ultrapopuliste (o anume experienta a avut si Romania de dinainte de razboi) s-au catarat pe putere pacalind electorate disperate, dar imediat s-au metamorfozat in cosmarurile natiunilor respective si chiar ale omenirii. Nu cred ca formatiuni gen PPDD au, astazi, astfel de perspective. dar nici nu se poate ignora ca practica un braconaj electoral tot mai agresiv.
Citește pe Antena3.ro