x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dar cu calul din Marlboro ce-aţi avut?

Dar cu calul din Marlboro ce-aţi avut?

de Ionuț Bălan    |    19 Sep 2012   •   14:07

Ce bine imi pare ca nu lucrez la televiziune si pot scrie in ziar cuvantul 'Marlboro“. Il mai scriu o data: M-a-r-l-b-o-r-o. Daca eram la tv si fredonam melodia 'Calul din Marlboro“ cantata de Tudor Chirila ori povesteam filmul 'Harley Davidson and the Marlboro Man“ se intrerupea brusc emisiunea.

In fine, ce ma mira cel mai tare e ca reclamele la majoritatea produselor le evidentiaza calitatile si te indeamna sa le cumperi. Chiar si la alcool, de care se spune ca-i frate cu romanul. Doar la tigari nu se face deosebirea intre produsul bun si cel prost, precum la detergenti. Pe toate produsele din tutun scrie ca gresesti daca le achizitionezi.

Si pentru ca trecerea de la reclama cu calul din Marlboro la antireclamele actuale nu e suficienta, in trei luni Comisia Europeana va interzice expunerea pachetelor de tigari la punctele de vanzare, va mari pictogramele cu mesaj macabru si va stabili o lista comuna de ingrediente permise sau interzise pentru utilizarea produselor din tutun.

Atentionat saptamana trecuta in legatura cu deserviciile pe care le vor face noile reglementari producatorilor de tutun prin interzicerea ingredientelor, comisarul european pentru agricultura Dacian Ciolos a spus ca nu e vorba de tutun, ci de 'aditivi“.

Cu alte cuvinte, comisarul numeste generic ingredientele adaugate la tutunul utilizat pentru fabricarea tigarilor 'aditivi“ si spune ca 'sunt niste lucruri care tin de sanatatea si de protectia consumatorilor, si nu de producatorii de tutun“. Dar producatorii de tutun au o alta versiune. Ei precizeaza ca ingredientele sunt de doua feluri, de aromare si care faciliteaza procesul de fabricatie. Deci, una-i sa dispara tigarile cu gust de cirese, si alta e sa nu se mai cultive anumite soiuri de tutun pentru ca nu se mai pot procesa ca urmare a interzicerii ingredientelor de fabricatie.

Exista trei tipuri de tutun Burley, Oriental si Virginia. Doar ultimul nu necesita prelucrare cu ajutorul ingredientelor. Si marci importante de tigari precum Marlboro utilizeaza Burley – tutun cultivat majoritar in tari precum Italia, Spania si Grecia.

Ei bine, exact aceste trei state sunt cele care au acum probleme legate de datoria externa si deficitul bugetar. Mai mult, Spania si Grecia sunt campioane la somaj. Daca industria tutunului e lovita in plina criza sunt afectate locurile de munca intr-un moment cand exista deja o mare problema legata de somaj si s-ar inregistra incasari mai reduse din taxe in contextul unor finante publice deja dezechilibrate. Spre exemplificare, incasarile din accize si TVA insumeaza in cele trei tari pe care se chinuieste acum sa le salveze Banca Centrala Europeana prin achizitii nelimitate de obligatiuni peste 27 miliarde de euro. Asadar, nu e chiar cum spune comisarul Ciolos ca sunt niste lucruri care tin doar de sanatate si protectia consumatorilor.

Daca 'producatorii de tutun care-si fac treaba cinstit“ – dupa cum ii numeste Ciolos – vor trece sa cultive tutun Virginia in loc de Burley e o problema de productivitate si de satisfacere a preferintelor consumatorilor. Si pentru ca o entitate sa se numeasca piata, mai conteaza si ce doreste consumatorul, nu doar ce are posibilitate sa-i ofere furnizorul in functie de vointa reglementatorului. In plus, daca tot sunt pe cale sa se interzica 'aditivii“ la tutun de ce sa nu se scoata din uz si la procesarea maslinelor, caci nici ele nu pot fi consumate fara a fi prelucrate. Intamplarea face ca maslinii sa creasca tot in Grecia, Spania si Italia. Iata cate lucruri nocive ascund tarile mediteraneene: deficit, tutun, datorii, maslini.

Iar daca in cazul homosexualilor statele UE se lupta ca acestia sa nu fie discriminati de societate, in cel al minoritatii fumatorilor se poate vorbi de o discriminare de stat la ordinul CE. Probabil pentru ca acest viciu e prea putin 'elitist“...


×