SCRIITORUL DE LA PAGINA 3
În cercul meu de prieteni de la 20 de ani, unul tăcea cu mult talent. Deşi lua numai decizii proaste, eram convinşi că sunt bune, dar că pe moment contrariau, fiindcă erau pline de originalitate. În fapt, păreau originale, din cauza tăcerilor lui grele şi misterioase.
Noi, cei din grup, când aveam o idee o discutam, făceam caz de ea, o circulam şi, într-un fel, îi dădeam o identitate de tagmă. Tăcerile amicului dăruit cu încă un talent rar, al deciziilor aberante, îl ţineau în condiţia de şef spiritual. Viaţa noastră era exterioară, a lui era toată interioară.
Pe atunci, socoteam că viaţa interioară şi muţenia însoţită de oftaturi zgomotoase erau totuna. Când ofta, amicul parcă se dezumfla. Ofta concluziv, întotdeauna spre sfârşitul unor discuţii mai încinse. Aşa le şi punea capăt mai devreme, lăsând impresia că le-a condus şi că a scos de la noi tot ce merita a fi cunoscut. Nu eram singurul care-i consideram prezenţa cu un gen de teamă respectuoasă, de băiat nimerit într-o lume de bucureşteni foarte emancipaţi şi oarecum binevoitori cu provincialii. Senzaţia de bunăvoinţă măsurată mi-o producea tot gravul mutulică. Normal ar fi fost ca darul tăcutului să-l centrifugheze în grup, să îi confere un statut de observator neutru. Ce făcea, ce nu făcea, dar ocupa mereu un scaun în mijlocul camerei, ca un confesor, fapt care nouă ne lipea ca de la sine scaunele de pereţi.
Ciudat, dar aşteptam cu speranţe nedesluşite aceste întruniri de la el de acasă care nu duceau nicăieri. Poate pentru că eram tânăr şi aşteptarea era o parte importantă din fiinţa mea, poate pentru că o locuinţă în una dintre zonele boiereşti ale Capitalei mă stârnea, iar gazdei îi asigura un spor decisiv de autoritate, indiferent de modul în care şi-o manifesta. Soseam de fiecare dată primul la aceste cenacluri fără nume şi fără un program, el îmi deschidea uşa cu aerul solemn al omului care îşi aminteşte cu mare greutate cine sunt şi de ce îl deranjam, iar în sfertul de ceas ce se scurgea până la venirea celui de-al doilea oaspete tăceam şi eu, profund stânjenit, gata să părăsesc încăperea, dacă s-ar fi dus câteva clipe la baie, şi să nu-l mai vizitez niciodată. Dumnezeule, cât a putut să mă complexeze omul ăsta cu tăcerile lui apăsătoare ca nişte pedepse!
Ieşit pe la 22 de ani de sub tutela muţeniei sale de senior, m-am gândit mult la modul în care pot fi dominaţi oamenii prin tăcere. Recent, i-am spus unui şef de partid să nu se repeadă imediat cu părerea în dezbaterile electorale televizate, să conducă discret disputa prin pauze controlate, să-şi întărâte adversarii lăsându-i să-i aştepte replica. Nu mult, dar cu secundele acelea care îl scot pe interlocutor din idee şi îl fac vulnerabil. Şeful de partid m-a privit condescendent şi mi-a servit o cugetare de politician, care m-a convins încă o dată că nimic nu-i mai greu decât să-i faci să se îndoiască de ceva pe oamenii născuţi să trăiască numai din convingeri. Dar, ce, domnule, noi plătim emisiunea asta la televizor ca să tăcem?
Citește pe Antena3.ro