La inceputul anului, actualul Guvern ne spunea ca taxarea unica va creste nivelul de trai al populatiei. Dupa sase luni, acelasi Guvern ne spune ca infuzia de bani, aparuta prin aplicarea Cotei Unice, s-a indreptat catre importuri, ca urmare a unei economii interne neatractive si necompetitive.
O stire recenta ne spune ca japonezii au facut ochii mari cand, cu ocazia unei vizite in Japonia a unei delegatii oficiale a tarii noastre, au aflat ca in Romania se practica taxa unica. Oare japonezii stiau ca taxa unica in Romania inseamna, de fapt, o cota singulara, aplicata veniturilor pe care le realizeaza locuitorii, indiferent de marimea veniturilor pe care le au, sau probabil au gandit ca in aceasta tara exista o taxa unica pentru orice?Sigur, atunci cand vezi ca un popor cu o economie atat de dezvoltata, cu o tehnologie de nivel inalt, este surprins de o asemenea remarca, iti pui intrebarea: De ce? Probabil ca acei japonezi stiu ca, pentru a pune in practica tehnologii noi, programe sociale pentru categoriile defavorizate, dar si pentru a crea competitivitate si echitate sociala in acelasi timp, au nevoie de bani suficienti la bugetul de stat pentru a merge inainte. De ce au facut japonezii ochii mari? Probabil stiau ca Romania, aplicand un asemenea sistem fiscal, nu are cum sa acumuleze resurse suplimentare pentru a putea sa-si atinga scopul: tara membra a Uniunii Europene si, nu in ultimul rand, un trai mai bun pentru cetatenii ei.
La auzul acestei stiri, probabil ca delegatia economica japoneza nu cunostea ca, de fapt, la mijloc de an 2005, Romania cu taxa unica nu are inca un plan pentru anii care urmeaza. Nu stia daca taxa unica va mai fi unica, nu stia daca taxa unica va fi la fel de mare in anii care urmeaza, nu stia daca Taxa pe Valoarea Adaugata va ramane la acelasi nivel, dar probabil stia ca, in urmatoarele luni, principala lege a stabilitatii fiscale va trebui din nou sa fie modificata, pentru a face fata taxarii unice. Japonezii au facut ochii mari fiindca probabil isi inchipuiau ca Romania urmeaza trendul ultimilor patru ani, isi continua in mod accelerat cresterea economica si ca, in cadrul unei stabilitati legislative (pe care pana in prezent, din pacate, nu am aratat-o), ei, japonezii, ar putea sa vina intr-un numar mai mare aici sa investeasca. Acest lucru nu s-a intamplat. Si nu numai ca, deocamdata, refuza sa vina. Investitiile scad de la o luna la alta, iar lipsa banilor publici, ca urmare a taxarii unice, incepe sa isi spuna cuvantul.
Era inceputul anului 2005 cand actualul Guvern ne spunea ca taxarea unica va produce venituri mai mari asupra bugetelor de familie, ca va creste nivelul de trai. Surprinzator este faptul ca, de curand, acelasi Guvern ne spune dupa sase luni ca trebuie sa crestem temperat salariile, fiindca infuzia de bani, lasata la indemana cetatenilor, o data cu aplicarea Cotei Unice, a creat un surplus de bani. Din pacate, acesta s-a indreptat catre multe importuri, ca urmare a unei economii interne neatractive si necompetitive. Oare stiau japonezii care au facut ochii mari ca deficitul extern al Romaniei, ca urmare, in principal, a acestui tip de politica fiscala, va creste substantial, cu peste 8,5%, ceea ce va crea in perioada urmatoare un dezechilibu macroeconomic cu potentiale influente in cresterea inflatiei si, in mod implicit, scaderea nivelului de trai, si nu ridicarea acestuia? Probabil ca, atunci cand au facut ochii mari, ca un gest semnificativ, toate aceste ratiuni si judecati au fost facute intr-o fractiune de secunda in mintea acestor japonezi, care s-au intrebat: "Oare de ce la noi nu este posibil sa avem un asemenea sistem, cand noi stim ca avem economia cea mai ridicata, ca avem productivitatea cea mai buna din lume si o competitivitate de invidiat?".
Poate ca aceasta poveste o sa traga un semnal de alarma, pentru ca in lunile urmatoare Guvernul sa-si defineasca mai clar viziunea pentru 2006-2007, sa conceapa scenariul de baza atat de mult asteptat de Bruxelles si FMI.
Citește pe Antena3.ro
ARIGATO!