Apelurile pentru recladirea increderii lansate repetat de banca centrala pot avea succes doar daca se coroboreaza cu imbunatatirea managementului. Dar ce s-au gandit managerii din banci sa faca pentru relansarea activitatii? Si-au dat seama ca pensionarii au venituri sigure, "garantate' de Curtea Constitutionala, si atunci au indraznit sa le ofere inclusiv produse de creditare. In ciuda faptului ca varsta de pensionare urmeaza sa creasca la 65 de ani, in vreme ce speranta de viata la barbati se mentine sub 70.
Asemanarea intre imprumuturile pentru varsta a treia si Progamul "Prima Casa' este ca nici unul dintre ele nu creeaza potential de dezvoltare. "Prima Casa' a pornit de la premisa ca e necesara a fi incurajata cumpararea de locuinte noi, dar cum cele care se inscriau in plafonul de pret si suprafata se gaseau departe de oras, pana la urma s-au achizitionat tot imobile vechi. Asta in vreme ce creditele pentru pensionari nu stimuleaza consumul, ci intretin subzistenta. Iar in conditiile in care finantarile nu amplifica nici consumul, nici investitiile, banii nu genereaza un proces evolutiv, ci doar ajuta populatia sa-si plateasca intretinerea sau sa puna branza langa rosii pentru a compensa masurile guvernamentale care au saracit-o.
Problema este insa pe cat timp acorzi un credit unui pensionar pentru ca si un termen de cinci ani se poate dovedi riscant?! In cazul decesului varstnicului ramai cu un activ, eventual un girant - fiul sau fiica pensionarului - insa in lipsa legii falimentului personal bancherii observa ca nu prea au cum sa le execute bunurile. La fel e si cu Programul "Prima Casa'. Incerci sa executi garantia imobiliara si vezi ca nu ai piata pentru ea. Un astfel de program – adresat populatiei active cu potential de crestere - ar fi avut sens in 2005 cand, fixand o limita de pret si de suprafata, dezvoltatorii imobiliari ar fi facut business, n-ar fi dat tunuri, pretul locuintelor n-ar fi crescut la niveluri aberante si "boom'-ul de pe piata locuintelor ar fi durat o perioada mai lunga de timp. Dar intrebarea este cum sa apara intr-o societate care nu e asezata pe o scara de valori corecta o clasa de mijloc care sa se dezvolte organic?!
In loc sa fie finantata populatia activa sunt creditati asadar pensionarii, iar Programul "Prima Casa' a fost lansat deja expirat. Din cate se observa, Romania are un avans impresionant in domeniul idioteniilor fata de celelalte tari europene, iar de la concursul de idei proaste nu puteau lipsi creditele in franci elvetieni care s-au atribuit fara a avea economisire interna "in spate' si economatele pentru care Romania nu are oferta interna de bunuri sa le sustina. "Noroc' ca multi dintre cei care au contractat imprumuturi in franci elvetieni sunt chiar cei care trebuiau sa prevada riscul – bancherii – si au puterea financiara sa returneze finantarile.