x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce este sceptic Adrian Năstase?

De ce este sceptic Adrian Năstase?

de Serban Cionoff    |    06 Mai 2017   •   17:29
De ce este sceptic Adrian Năstase?

Profesorul Gr.C.Moisil a spus odată că orice idee nouă începe prin a fi un paradox, devine un loc comun și sfârșește prin a fi o prejudecată. Foarte adevărat, numai că în spațiul nostru mediatic și, mai nou, în cel virtual, această constatare a dobândit un corespondent care poate fi rezumat așa:orice știre care nu este comentată în ziua în care a fost difuzată va fi, cu siguranță, dată uitării a doua sau cel mult în a treia zi după...

 Nu altfel mi-aș putea explica împrejurarea că declarațiile lui Gigi Becali despre maniera absolut revoltătoare în care, peste noapte, a fost radical modificată- în rău!- sentința în dosarul Trofeul Calității, au fost atât de puțin comentate. Informație deosebit de importantă, ba chiar de o foarte mare gravitate, pe care latifundiarul din Pipera o deținea de la o sursă directă, incontestabilă, adică de la verișoara sa, judecătoarea Sofica Dumitrașcu-binecuvântată să îi fie memoria! Judecător de recunoscută probitate care, înainte de a părăsi această lume, a ținut să își ușureze sufletul de povara pe care i-o aducea faptul că a făcut parte din completul de judecată care a dat atât de nedreapta sentință. Complet prezidat de  Livia Stanciu, pe care , după cum bine se cunoaște, la o anumită recomandare, Traian Băsescu a numit-o la cârma ÎCCJ, pentru ca, relativ recent, la recomandarea președintelui Klaus Iohannis să fie aleasă ca membru al Curții Constituționale . Numai că, așa după cum a ținut să menționeze ( foarte corect,după părerea mea) tot Gigi Becali schimbarea sentinței ,,nu a depins numai de Livia Stanciu’’, pentru că ,,a venit cumva din exterior’’.

 Întâmplător sau poate că nu, aceeași idee a unei sau a unor entități din afara justiției din România care au determinat  înăsprirea pedepsei în dosarul Trofeul Calității este reluată și de către cel direct vizat, adică de Adrian Năstase! Care, în prima declarație pe care a făcut-o la scurtă vreme după ce dezvăluirile lui Gigi Becali au devenit publice, face trimitere la  ,,o forță externă care a determinat condamnarea’’. Pentru ca, într-un comentariu mai amplu consacrat acestei  ,,dezvăluiri incredibile’’ apărut pe pagina sa ,,Pune întrebarea și împreună vom găsi răspunsul’’, scrie, cu subiect și predicat , următoarele:,,Nu știm încă cine a făcut presiuni asupra completului - din țară, de la Bruxelles, de la ambasade’’. Conchizând sec: ,,Răul a fost făcut’’.

 Normal și firesc, o dată apărute în spațiul public, dezvăluirile lui Gigi Becali, ca și comentariile lui Adrian Năstase, ar fi trebuit să dea foarte serios de gândit mediului juridic și, în egală măsură, opiniei publice. Și asta pentru că, în cazul în care se demonstrează că a existat presiune din exterior asupra ÎCCJ pentru ca Adrian Năstase să primească o atât de grea și, mai ales, de nemotivată sentință, ne aflăm în fața unei extrem de grave încălcări a independenței justiției. Fapt pentru care cei care se fac vinovați trebuie să fie devoalați și, în măsura în care acest lucru este posibil, să și răspundă pentru faptele lor!

  Numai că, iată, nu au trecut decât două zile de când Gigi Becali a lansat aceste declarații și subiectul a intrat într-un con profund de umbră. De unde cu greu l-ar mai putea scoate cineva și numai în condițiile în care ar exista și voința ca acest lucru să se întâmple. Mai mult,imediat după ce a declarat că Adrian Năstase a fost condamnat în urma unor ingerințe externe în raport cu sistemul juridic, Gigi Becali a anunțat că se retrage din viața publică din cauza neplăcerilor pe care le-ar putea pricinui familiei sale declarațiile menționate. La rândul său, Adrian Năstase, după ce în textul mai înainte menționat a făcut mențiune expresă la faptul că nu știe cine a făcut presiuni asupra completului de judecată, revine cu această frază de un marcat scepticism:,,Eu cred că declarațiile referitoare la acea ticăloșie a unui <>nu vor declanșa din partea sistemului judiciar’’.

 De unde și întrebarea: de ce este atât de sceptic Adrian Năstase?

 De bună seamă, la prima vedere, un motiv care ar putea fi invocat pentru a nu da crezare și a nu se trece la o cercetare aprofundată și nepărtinitoare a celor relatate de Gigi Becali ar putea fi talentul acestuia de a face, nu o dată, declarații pe cât de năucitoare pe atât de lipsite de noimă. Tot ce se poate, numai că, în cazul de față, nu mai avem de-a face doar cu niște ziceri oarecare, ci despre afirmații de o gravitate cu totul ieșită din comun și care nu mai pot fi clasate înainte de a fi cât se poate de serios cercetate de către instituțiile statului de drept. 

Bine-bine, o fi fiind el, Gigi Becali, gură bogată, dar, în cazul de față, nu pot să nu mă întreb dacă doar aceasta este adevărata cauză a scepticismului lui Adrian Năstase?...

×