x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De la Bucureşti la Cluj

De la Bucureşti la Cluj

de Cristian Crisbăşan    |    19 Noi 2010   •   15:57
De la Bucureşti la Cluj
Sursa foto: Cristian Crisbăşan/

138373-p7105172.jpgVrem să scoatem ţara din criză, vrem să ajungem Germania sau măcar Slovenia din urmă, vrem să fie şi la noi odată cum este „la ei”. Vrem să fim respectaţi în Europa, vrem curăţenie, locuri de muncă, salarii mari, democraţie, capitalism cu „faţă umană” şi economie sănătoasă. Dar noi nu suntem în stare nici măcar să punem la punct lucrurile simple cum ar fi vieţile personale, comunităţile, spiritul civic, solidaritatea umană, mentalităţile, curăţenia, organizarea, traficul rutier şi transporturile, apa caldă, curentul, câinii vagabonzi, campionatul naţional de fotbal şi altele de genul ăsta. Lucruri care nu ţin NUMAI de Parlament, oameni politici, preşedinte sau Guvern, ci mai ales de un anumit fel de-a gândi lucrurile corect şi eficient, pe termen lung. Lucrurile merg prost pentru că majoritatea oamenilor gândesc şi acţionează greşit. Nu sunt de vină politicienii că noi românii ne măcelărim cu o inconştienţă cri­minală pe străzi şi şosele. Sau că se face mizerie. Sau că întreţinem corupţia, în loc să luăm atitudine.

Şi am să dau un exemplu simplu. Trăiesc într-o ţară din Uniunea Europeană unde, în anul 2010, nu pot ajunge AŞA CUM ÎMI TREBUIE MIE, de la Bucureşti la Cluj şi înapoi. Datele sunt aşa: trebuie să plec din Bucureşti vineri seara şi să mă întorc duminică seara. Nu mi-a venit să cred când am verificat ce opţiuni de călătorie am. Între 10 şi 12 decembrie (vineri-duminică) trebuie să fiu la Cluj. Am o treabă. Pentru că am de stat doar 3 zile, nu vreau să pierd 14 ore dus-întors cu maşina personală (sau autocarul) pe drum. Mai ales că trebuie să plec cu familia.

Avionul? Da, cea mai bună soluţie, dar şi cea mai scumpă: la orele care îmi trebuie mie, preţul este aproape 500 de euro, dus-întors, doi adulţi şi doi copii. Companiile aeriene low-cost ori au zboruri cu escală la Timişoara (şi, deci, biletul este scump şi se pierde mult timp) ori nu au zboruri de întoarcere de la Cluj, în ziua de duminică. Cu trenul? Nu există tren de noapte, când îmi trebuie mie, care să aibă şi vagoane de dormit. Există un singur tren Rapid şi un singur InterCity spre Cluj, dar nu le pot folosi. InterCity pleacă la ora 13:00, iar Rapidul la ora 16:00. Acceleratul 1741 are vagoane de dormit, dar pleacă la ora 18:10 şi ajunge la Cluj la orele 3:12 dimineaţa. Nu pot să plec la ora 18:00 din Bucureşti. La ora 20:08 mai pleacă un tren accelerat spre Cluj, dar nu are vagoane de dormit.

În concluzie, dacă vreau să ajung rapid la Cluj vineri şi să mă întorc duminică la orele potrivite, aşa cum am eu nevoie, există o singură variantă: zborul scump cu avionul.

Poate vi se pare o problemă minoră într-o ţară în care lumea moare de foame. Şi poate că aşa este, dintr-un anumit punct de vedere. Dar nu mi se pare deloc normal ca într-o ţară medie ca mărime din Uniunea Europeană să nu te poţi deplasa rapid, decent ca preţ şi eficient ca timp între capitală şi unul dintre cele mai mari oraşe. Nu avem autostradă, mersul trenurilor este vraişte (uitaţi-vă pe site) şi te face să pierzi foarte mult timp, iar avionul este foarte scump. Şi nu cred că pentru asta putem da vina exclusiv pe politicieni.

Weekend-ul trecut, duminică seara, venind dinspre Braşov, de la Predeal până la ieşirea din Buşteni, s-a mers bară la bară. Am făcut mai mult de-o oră. Apoi, după Buşteni, brusc, într-un minut, toată coloana de maşini a dispărut ca în Triunghiul Bermudelor! Drumul a fost absolut liber până la Sinaia. România: „Explore the Mysterious Garden”.

×
Subiecte în articol: dreptul la excepţie