x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Decizia şi reacţia care vindecă

Decizia şi reacţia care vindecă

de Maria Timuc    |    13 Mai 2012   •   10:54

Exista teorii care sustin ca, orice simptom fizic are un corespondent in constiinta noastra si, invers, ceea ce se intampla in planul constiinsei poate crea un simptom sau il poate vindeca. E un fel simplu de a spune ca ne imbolnavim singuri si ne putem vindeca singuri sau ca 'Orice poate fi vindecat'(Martin Brofman; Ed. Cartea Daath). 'La o persoana sanatoasa, echilibrata, energia curge usor. Constiinta poate face fata cu succes oricarei situatii cu care se confrunta. Daca o persoana isi blocheaza curgerea energiei prin anumite decizii sau ca reactie la anumite situatii, iar blocajul are o intensitate suficienta, efectul va fi aparitia unor simptome in planul fizic', spune Brofman, un autor care a scapat de o boala terminala, pornind de la principiul pe care vi l-am amintit mai sus.

M-as opri astazi la notiunea de 'blocaj energetic' sau ceea ce cunoastem noi in experienta de viata ca simptome sau boala in corpul fizic. Citatul de mai sus dezvaluie pe scurt, dar suficient de convingator, faptul ca noi ne blocam energia sau ne cream bolile din corpul fizic prin doua mijloace, pe doua cai, direct legate de constiinta; 1) Decizii personale; 2) Reactii la anumite situatii de viata. 'Daca ne schimbam decizia care a dus la blocarea curgerii energiei, campul energetic se reechilibreaza si simptomul poate fi inlaturat, in masura in care ne permitem sa credem ca este posibil', mai spune Brofman. Se poate sa ne imbolnavim ca o consecinta a unei decizii pe care am luat-o candva, cum se poate sa ne vindecam atunci cand schimbam acea decizie. Se poate sa avem reactii disproportionate la anumite situatii si evenimente de viata, iar aceste reactii sa creeze in corpurile noastre fizice stres, tensiune, respectiv simptome si diferite boli. Nu sugerez ca cineva sa renunte la vreun tratament medical pentru vindecarea sau ameliorarea unui simptom, cat sugerez ca o lucrare cu noi insine, constienta, schimbarea deliberata a unor decizii si reactii la situatii de viata dificile ar putea fi de mare ajutor intr-un proces de vindecare si s-ar putea adauga oricarui alt tratament.

Cu alte cuvinte, bolile sunt un fel de declaratie de neputiinta, un fel de prabusire a perceptiei ca putem face fata cum se cuvine unor evenimente de viata dureroase. Reactia noastra negativa, de opozitie, de slabiciune, de suferinta mentala si emotionala in raport cu un eveniment de viata hraneste boala si o accentueaza pana cand decidem sa ne schimbam reactia si/sau decizia. Simpla schimbare la acest nivel ne poate schimba viata, caci vindecarea in constiinta atrage dupa sine vindecarea bolii. De aceea Brofman spune ca 'orice poate fi vindecat', dar cu o conditie; sa intelegem ca se poate si sa schimbam acele decizii personale care ne-au imbolnavit. A fi bolnavi sau sanatosi ar putea tine de simpla noastra decizie; asta-i o idee uluitoare, dar una care merita incercata, nu doar atunci cand avem vreo boala grava, cat mai curand o putem aplica in legatura cu simptome banale, precum o durere de cap, o indigestie, o viroza. In umbra fiecarui simptom sta o decizie sau o reactie la o situatie de viata; sa identificam situatiile provocatoare si sa schimbam constient reactia noastra la ele se poate sa duca la disparitia rapida a durerii. Caci, daca boala-i o declaratie de neputiinta si slabiciune (nu pot suporta asta, nu pot trai), sanatatea trebuie sa fie o declaratie de putere si incredere, care spune ca putem sa facem fata oricarei situatii, adica vrem sa traim.

×