x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Declaraţia de război

Declaraţia de război

de Gheorghe Voicu    |    28 Feb 2013   •   11:32

Basescu confirmă ceea ce era de aşteptat :rămâne în viaţa politică.Declaraţia făcută la Viena arată că preşedintele e optimist în privinţa viitorului său.E şi misterios:spune că are variante mai multe pentru perioada de după Cotroceni,vrea să rămână activ în viaţa publică.Se gândeşte la funcţia de premier? Nu,zice Băsescu,aici e vorba de orgoliu,când ai fost preşedinte nu mai vrei altă funcţie. N-ai cum să-l crezi,sigur se gândeşte la aşa ceva.Ba chiar îşi doreşte,e tipul personajului sedus de putere. Şi mai vrea ,zece ani la Cotroceni e prea puţin.Putem privi lucrurile şi altfel:prezenţa sa în sferele înalte ale conducerii statului român a fost un eşec total,întreaga societate a fost dată peste cap de excesele sale autoritariste. E dificil de spus că în mandatele sale România a progresat într-un fel.Ba, dimpotrivă,ţara a devenit instabilă din punct de vedere politic,un câmp de bătălie în care Băsescu a încercat -şi a reuşit-să controleze bucăţi mari din putere,dincolo de limitele constituţionale. Mandatele sale se caracterizează prin acerbe bătălii pentru influenţă cu ceilalţi competitori,ţara a fost prost guvernată,guvernele au fost fie obediente ,fie s-au luptat pentru supravieţuire în faţa ambiţiilor de la Cotroceni. Şi atunci,de ce vrea Băsescu să rămână în zona puterii ?Un prim răspuns ar fi că îl preocupă situaţia din PDL unde Blaga pare să rămână pe poziţii iar favorita sa,Elena Udrea, are şanse din ce în ce mai mici.

Declaraţia de ieri poate fi privită şi ca o presiune asupra susţinătorilor lui Blaga în bătălia pentru conducerea PDL. Aceştia ar trebui să înţeleagă că şeful de Cotroceni se va reîntoarce în partid aşa că acum ar fi foarte bine să treacă în tabăra Udrea .

Ca orice om sedus de mirajul puterii,Băsescu trăieşte cu impresia că personalitatea sa îi aduce susţinători şi nu atributele de putere ale funcţiei pe care o ocupă.Refuză să ia în calcul faptul că mulţi pedelişti s-au săturat de excesele sale şi îi refuză autoritatea. După Cotroceni,Băsescu va fi un fost preşedinte ,fără nicio putere reală. Nu va mai fi interesant pentru cercurile puterii,ba dimpotrivă,posibil să fie obligat să adopte o tactică a supravieţuirii ,dacă ne gândim la câţi adversari şi-a făcut şi pe care nu i-a iertat.E de aşteptat ca şi el să aibă parte de acelaşi tratament.

Dar resuscitarea sa politică are nevoie ca de aer de PDL şi de aici miză acestor alegeri.Un alt partid înfiinţat de preşedinte ar da impresia de neputinţă ,o situaţie de neacceptat pentru ofensiva declanşată de Băsescu.

Acum, trăieşte o iluzie:că poate reedita ascensiunea din 2004.Trecerea lui prin politică se cam termină aici,proiectează puterea de acum,dată de funcţie,în viitorul în care nu va mai fi preşedinte.

Dar mai e o o direcţie a  acestui anunţ:relansarea războiului său cu USL,cu adversarii săi care vor înţelege că Băsescu vrea să rămână într-o zonă a puterii şi nu se retrage.El mizează pe o reinventare politică  în faţa publicului dacă va redeveni subiectul atacurilor din partea adversarilor.Vrea să se victimizeze dar în acelaşi timp să pozeze ca apărător al democraţiei.De-abia acum adversarii săi se vor gândi cum să-l scoată din viaţa politică.Nu se ştie dacă vor fi ai lui sau cei din tabăra opusă. Din acest moment scena publică se repoziţionează radical.

×