x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Decolteu amplu de criză

Decolteu amplu de criză

de Radu Tudor    |    02 Noi 2011   •   21:00

Suntem la finalul unui val de criza economica si al doilea, mult mai mare, poate fi vazut de toata lumea la orizont. Abia si-au lins ranile persoanele fizice si juridice care au supravietuit. O tara cu un popor orgolios din cale-afara si cea mai corupta clasa politica din Europa a declansat deja un proces ireversibil. La cate sute de kilometri de granita Ro­ma­niei, in Grecia, se fardeaza deceda­tul. O tara UE in faliment are implicatii din cele mai grave asupra regiunii in primul rand, apoi a intregului continent. Moneda europeana va fi pu­ternic zdruncinata, bursele au variatii nebunesti de parca ar functiona intr-o sala de jocuri mecanice dintr-un cazinou aglomerat.

Este evident ca tara noastra va fi afectata chiar de prima lovitura a unui tsunami pornit de la Atena. In Balcani, implicit si in Romania, sunt foarte multe banci si investitii grecesti. Plus persoane fizice care au cumparat multe case, apartamente si terenuri, spatii comerciale sau care au lansat francize. Una peste alta, posibilul lor faliment va insemna si falimentul unor firme sau persoane de pe la noi. Parteneri, creditati, credi­tori, angajati ai firmelor grecesti sunt in alerta.

Aflu de la un fost ministru de Finante ca depozitele persoanelor fizice si juridice in bancile din Romania se ridica la 50 de miliarde de euro. Banca Nationala a Romaniei are si ea o rezerva strategica de 30 miliarde de euro si un pic peste 100 de tone de aur. Poate vi se pare ca pun problema un pic prea simplist, dar vreau sa stiu care ar fi capacitatea de rezistenta a tarii noastre in fata amenintarii. Ea a fost definita de re­putati analisti de la Bloomberg la 3.000 de miliarde de euro. Cam atat i-ar trebui Europei sa treaca bine sanatoasa peste al doilea val de criza. La cifrele amintite mai adaug si nivelul record al celei mai mari datorii publice si private din istoria Romaniei, de aproape 100 de mi­liarde de euro. Simplificand, ce-avem deoparte cu de datoram se sting re­ciproc. Si atunci cu ce rezista Romania in fata crizei revenite? Dumnezeu stie. Numai El, Dragutul, are o explicatie consistenta cum a reusit tara asta sa ramana in picioare dupa atatea incercari. Si cu asemenea conducatori...

In momentul in care toata Europa fierbe si liderii Germaniei, Frantei, Italiei, Spaniei, Greciei si altii se intalnesc de 3-4 ori pe saptamana, ce se intampla la Bucuresti? Pai ce sa fie, ca in Caragiale.
Baietii si fetele de la guvernare isi fac propria agenda, precum bogatanii in caz de furtuna. Punga si su­pra­vie­tu­i­rea, restul sa moara. Presedintele se intalneste cu sutele de subordonati din Parlament sa le dea ordine pentru amanarea alegerilor locale si desfiintarea judetelor (mari prioritati de criza...), primul ministru vrea cu orice pret sa intre in zona euro, cand acolo sunt cele mai mari turbulente din lume. Inteligenti amandoi si interesati de soarta tarii, nu-i asa?

Si mai exista un caz clinic important. Ministrul Dezvoltarii, care n-ar trebui sa doarma de grija subdezvoltarii Romaniei si a neatragerii fondurilor europene pentru infrastructura, are timp de shooting. Adica de sedinte de fotografii de ore bune pentru reviste glossy, in ipostaze din cele mai lejere, precum persoana. Iar decolteruri, iar bulane la vedere, machiaj strident, peruci blonde, satene si brunete. Si nume diferite. Exact ca in "Pretty Woman", cand Richard Gere o intreaba pe Julia Roberts: "Cum te cheama?". Si ea raspunde profesionist: "Cum ai vrea sa ma cheme?".

Cand statul este amenintat in toate zonele sale fundamentale si li­deri responsabili europeni se dau de ceasul mortii sa scape cu viata din tragedia greaca, ai nostri se pozeaza sexy, beau sampanie, redeseneaza harta interna, se dau cu masini blindate si inaugureaza piscine. Ame­nin­tarea pentru securitatea nationala a Romaniei nu poate veni doar de la Atena pe filiera economica. Ea este amplificata aici de nimicnicia celor cu haturile in mana. Sa nu mire pe nimeni ca urmeaza o cumplita durere de cap pentru toata populatia recenzata cu astfel de oameni la putere.

×