In 1967, strainatatea insemna si un drum departe. Iar pentru mine, primul drum departe. Dar nu spre Sulina si Tulcea, ci invers, cat mai departe de Bucuresti, catre Vest.
|
Despre unguri invatasem ca, oricate virtuti ar fi avut ca natie, era totusi ceva in neregula cu ei. Dar ca-si salvau oarecum onoarea, ca natie, printr-un talent, tolerat chiar si de CC al PCR, la preparatul cafelei.
In Bucuresti, cafeaua era proasta, intrucat noi, romanii ne gaseam intr-o etapa istorica in care prioritara era dezvoltarea industriei grele, in frunte cu industria de masini. Daca ungurii, indiferent unde se gaseau, la noi sau la ei acasa, se complaceau in activitati mic burgheze, definitiv condamnate de istorie, cum ar fi o ora la cafenea, era treaba lor. Ba chiar era bine sa fie incurajati sa bea in nestire cafea, deoarece, band multa cafea tare, se tampeau de atata bine si sansele noastre de a construi inaintea lor industria de masini grele si de a intra calare pe strunguri carusele in comunism sporeau.
Citește pe Antena3.ro
La Targu-Mures am baut prima cafea despre care puteam sa afirm fara sa ezit ca era proasta. Era clar, povestea cu formidabila cafea a unguroaicelor de la cofetaria "Central" fusese o diversiune a Bucurestiului. Insa orasul m-a facut fericit. In cele trei zile in care l-am colindat, am reusit de foarte multe ori sa simt ca nu Bucurestiul era Romania, ci mai ales restul tarii. Si ca existau destule alte directii si capete de drum in tara care compensau din plin uratul cronicizat al unui Bucuresti de provincie.