x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Despre justitie, cu decenta, prudenta... si atat!

Despre justitie, cu decenta, prudenta... si atat!

de Serban Cionoff    |    22 Iul 2015   •   14:46

„Justiţia se face în sala de judecată şi atât!” Asta a ţinut să transmită ministrul de justiţie, Robert Cazanciuc, celor care îşi exprimă indignarea şi revolta faţă de decizia judecătorilor de la Vaslui de a-i lăsa în libertate pe cei 7 derbedei care au violat cu bestialitate o elevă. Şi nu numai că au violat-o, dar, acum, ei şi familiile lor ( oameni de vază, zice-se, acolo, în comuna Văleni!), o supun unui alt calvar, umilind-o şi denigrând-o pe unde apucă, aşa încât pe biata fată o bate gândul să plece unde o vedea cu ochii, doar de va scăpa de mizeriile cu care,văzând că nu pot cumpăra tăcerea ei şi a familiei sale, o împroşcă aceste brute cu cheag la portofel şi cu obraz mai gros ca tovalul.

Ba, să nu uit, domnul ministru i-a transmit fetei „compasiunea” sa, după care a revenit la ceea ce dorea, de fapt, să transmită, spunând că „este decent şi prudent” să se aştepte rezultatele anchetei CSM. Aşa a crezut domnia sa de cuviinţă să răspundă celor peste 270 000 de oameni din ţară şi de peste graniţe care şi-au manifestat solidaritatea cu victima şi au semnat petiţia prin care se cere pedepsirea exemplară a făptaşilor, precum şi tragerea la răspundere a celor care i-au făcut scăpaţi!

Cât priveşte sentinţa categorică-„justiţia care se face în sala de judecată şi atât!”- eu cred că maniera stupefiantă şi scandaloasă în care justiţia NU s-a făcut în sala de judecată de la Vaslui îl obliga pe domnul ministrul la o cu totul altă reacţie. Asta cu atât mai mult cu cât efectele deciziei juraţilor nu au făcut decât să amplifice indignarea colectivă.

Dar, dacă tot a deschis domnia sa discuţia, cred că este cazul să o continuăm, punând câteva întrebări la care aşteptăm răspuns. Aşadar:

1.„Decent şi prudent” a fost ca, imediat după pronunţarea scandaloasei decizii, cei doi judecători să fie ajutaţi de către anumite entităţi din sistem să îşi ia repede tălpăşiţa, ba la Şcoala Naţională de Grefieri- Georgeta Moldovan, ba la Curtea de Apel din Iaşi- Viorel Munteanu? A fost „decent şi prudent” pentru prestigiul justiţiei, aflată, şi aşa, la o cotă foarte scăzută a încrederii publice, ca tocmai asemenea persoane să fie propulsate în instituţii de acest rang ale justiţiei? Am scris intenţionat că au fost ajutaţi, pentru că nu îmi închipui că aceştia şi-au aprobat, cu mânuţa proprie, cererile de strămutare a locului de muncă. Iată un subiect pe care ministrul justiţiei, în calitatea sa de membru al CSM, îl poate propunea spre analiză distinsului for.

2.„Decent şi prudent” a fost, din partea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, să nu conteste în termenul legal decizia, deşi aveau nu doar dreptul dar şi datoria să o facă?

3.„Decent şi prudent”, din partea ministrului de justiţie, este să încerce, prin declaraţiile sale, să pună pumnul în gură celor care, exercitându-şi drepturile şi libertăţile cetăţeneşti într-un stat democratic, membru al Uniunii Europene, au protestat public împotriva samavolnicei decizii a judecătorilor din Vaslui? Plasându-se, cu sau fără voia sa, pe aceeaşi poziţie cu trepăduşul băsist, de lugubră notorietate Cristi Dănileţ.

Fireşte, „decent” ar fi să primim cât mai curând răspunsuri, dar, având experienţa atâtor tăceri elocvente ale diriguitorilor atunci când li cere se discute, sincer şi corect, despre marile tare ale sistemului de justiţie şi, într-un mod cu totul special mai multe ieşiri publice ale titularului portofoliului justiţiei (anterior, mai mult sau mai puţin întâmplător şi fost purtător de cuvânt al procuraturii sub şefia Laurei Codruţa Kovesi) înclin să cred că trebuie să dăm dovadă de un optimism mai mult decât „prudent”… Şi cam atât!
Cât priveşte ştirea de ultimă ora potrivit căreia în şedinţa de Guvern de astăzi premierul Victor Ponta a fost categoric şi l-a muştruluit , pe bună dreptate, pe ministrul Robert Cazanciuc, cred că a venit momentul ca şeful executivului să vadă că s-a umplut paharul iar (încă) titularul ministerului de justiţie să fie lăsat la vatră.
 

×