Filosofia lui Karl Marx exercită o puternică fascinație asupra spiritelor lipsite de rigoare, subliniază jurnalistul englez Paul Johnson. Dar multe dintre zicerile celebre care poartă marca sa nu sunt spuse de el. Karl Schapper a adresat îndemnul „Proletari din toate țările, uniți-vă!”. De la Louis Blanc a preluat: „De la fiecare după posibilități, fiecăruia după nevoi”. De la Heinrich Heine: „Religia este opiul popoarelor”. De la Louis-Auguste Blanqui: „Dictatura proletariatului”. Și de la Jean-Paul Marat: „Proletarii nu au altceva de pierdut decât lanțurile!”.
Lui îi aparține următorul fragment poetic:
“…voi pribegi asemenea unui Dumnezeu biruitor
Printre ruinele lumii
Şi, dând cuvintelor mele o forţă activă,
Mă voi simţi deopotrivă cu Creatorul”.
Dar și faptul că era mândru de originea nobiliară a soției sale, Johanna Bertha Julie Jenny Edle von Westphalen, descendentă a celui de-al doilea conte scoțian Argyll și fiică de baron prusac.
Important este însă că stabilul Regat Unit l-a suportat și pe Marx, a refuzat în numele libertății de expresie expulzarea sa, i-a oferit material bibliografic din bibliotecile sale pentru a fi criticat și i-a găzduit și pe susținătorii financiari ai acestuia, inclusiv pe fiul de capitalist Friedrich Engels, care a desăvârșit opera lui Karl Marx.
Și apropo de vița nobilă a doamnei Jenny Marx, Partidul Comunist Britanic, desființat în 1991, după căderea Cortinei de Fier, a avut un reprezentant în Camera Lorzilor, Wogan Philipps, al doilea baron Milford. Una dintre soțiile sale, Cristina, contesă de Huntingdon, era, de asemenea, membră a Partidului Comunist.
În 1946, el a fost ales consilier local din partea comuniștilor, iar în 1962, la moartea tatălui său, a moștenit scaunul acestuia din Camera Lorzilor. În primul său discurs parlamentar a cerut desființarea Camerei Lorzilor.
În 1989, la vârsta de 89 de ani, ziarul sovietic „Izvestia” a publicat un articol elogios despre Philipps, sub titlul „Tovarășul Lord”.
Iată încă o dovadă că Marea Britanie este un loc antifragil, care câștigă de pe urma șocurilor produse.