x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Destrămarea Uniunii Europene, un vis sau o posibilă realitate?

Destrămarea Uniunii Europene, un vis sau o posibilă realitate?

de Vasile Leca    |    13 Iun 2016   •   14:10

Acum cand Europa este concentrata  pe desfasurarea Euro de la Paris, data de 23 iunie provoaca frisoane in principalele capitale europene.Este momentul cand Marea Britanie va decide prin referendum daca va ramane sau pleca din Uniunea Europeana .

Analistii inceara sa proiecteze scenarii,care pleaca de la cele mai sumbre consecinte la unele mai optimiste.Iesirea Marii Britanii “va declansa, cu siguranta ,un exod general,ceea ce ar face ca dezintegrarea Uniunii Europene sa devina , practic ,inevitabila”apreciaza The Guardian.La randul sau CNN Money apreciaza ca iesirea Regatului Unit din cadrul UE” si-ar pune amprenta in mod imediat asupra peisajului  politic si economic din regiune” cu influente si pentru economiile de pe glob” . Sigur in acest caz , primul sacrificat va fi David Camaron iar succesorul posibil ar putea fi fostul primar al Londrei, unul din vocalii sustinatori ai abandonului proiectului comun european.

Pe ce mizeaza sustinatorii mentinerii in UE? In primul rand, pe faptul ca iesirea ar putea avea loc in urmatorii 2 ani in conditiile in care simultan schimburile comerciale trebuie sa se deruleze pe o piata unica europeana ce insumeaza 440 milioane de consumatori.45% din exporturile insularilor sunt indreptate spre UE in conditiile in care serviciile financiare oferite de unele bancii isi au sediile pe continent.Dupa Ernest&Young, 72% din firmele straine de pe piata britanica, doresc piata europeana iar in caz de Brexit au in vedere realocarea pe continent.

 O alta problema in cazul unei iesiri, este forta de munca straina aflata in prezent pe teritoriul britanic .In cazul unui divort de UE se intentioneaza reducerea locurilor de munca cu aproape 820.000 .Ce vor face cei aproape 3 milioane de europeni ce muncesc pe insula? Solicitarile  pentru viza vor fi analizate mult mai  dur,intrarile pe teritoriu la fel.

Aceasta situatie ce va fi creata de iesirea Regatului Unit din proiectul european, va impune un scenariu convingator pentru majoritatea britanicilor. Din pacate sau din fericire nu exista asa ceva  in acest moment.Ceea ce exista in prezent este reactia europeana care se teme de efectul unui domino in interiorul UE greu de stavilit, dar si de criza refugiatilor si spectrul valului de nationalism vizibil in tot mai multe tari europene.

 Centrul de Cercetare Pew dupa o analiza efectuata in 10 state membre, a ajuns la concluzia ca 47% dintre cetateni din aceste tari nu mai doresc sustinerea proiectului european.Ce arata aceste estimari? Un aspect  din ce in ce mai vizibil, respectiv , cresterea nesigurantei politice cu urmari economice.Evitarea unei asemenea situatii poate fi facuta numai printr-un proces complex de re-ajustare a valorilor care sa poate ghida spre intarirea unitatii Europei si nu pentru destramare.

×