Dincolo de răsplătirea unor oameni ai lui Traian Băsescu, prezenţa acestor nume pe lista PD-L se constituie într-un semnal pe care l-am numi anti-PSD.
Conducerea PD-L a anunţat luni, 30 martie 2009, lista celor care vor candida la europarlamentarele din iunie.
Prin comparaţie cu listele făcute publice de PSD şi PNL, cea a PD-L se remarcă printr-o caracteristică: prezenţa unor personalităţi din afara partidului: Monica Macovei, Cristian Preda, Traian Ungureanu.
Atât la PSD, cât şi la PNL s-a putut sesiza o veritabilă bătălie a unor lideri ai partidului pentru a-şi găsi un loc pe liste cât mai în faţă.
La PSD, această bătălie a mers până acolo încât Mircea Geoană, în obsesia sa sinucigaşă de a împăca toate taberele din partid, a sacrificat-o pe Lavinia Şandru de dragul unor umori ale lui Ion Iliescu. O minimă luciditate politică ar fi trebuit să-i spună lui Mircea Geoană că prezenţa Laviniei Şandru pe primele locuri de pe listă ar fi adus o deosebită notă de interesant campaniei PSD la europarlamentare, condamnată, dacă privim lista decisă deja, să fie de o plicticoşenie absolută.
Ca să nu mai spunem că Lavinia Şandru, un excelent actor mediatic, ar fi reuşit să suplinească actuala campanie mediocră împotriva lui Traian Băsescu. Din acest punct de vedere, Lavinia Şandru a pus punctul pe i, declarând că prin scoaterea ei de pe listele PSD, Ion Iliescu i-a făcut un serviciu nesperat lui Traian Băsescu.
Şi la PNL, spre stupoarea celor care se aşteptau de la noua conducere la o mişcare spectaculoasă, prin plasarea pe primele locuri a unor personalităţi ale presei şi societăţii civile, s-a mers pe satisfacerea pretenţiilor unor lideri altfel onorabili, dar fără impact la electoratul urban al PNL. Să-l pui pe Adrian Cioroianu pe locul opt în condiţiile în care fostul ministru de Externe s-a remarcat ca un adversar de forţă al lui Traian Băsescu şi - lucru foarte important - e un intelectual de faimă, mi se pare o greşeală incredibilă din partea noii echipe.
De ce au procedat altfel cei de la PD-L?
De ce au preferat unor oameni de bază ai partidului, dintre cei care au făcut rost de bani pentru campanii, dintre cei care s-au lăsat ciomăgiţi de putere în vremurile de răstrişte ale opoziţiei, care i-au pupat mâna nespălată a babei Floarea pentru a-i smulge votul, personalităţi care s-au afirmat în societatea civilă şi presă?
O întrebare legitimă dacă ne gândim la notele specifice ale alegerilor europarlamentare.
Ţinând cont că e vorba de un vot pe liste, partidele dâmboviţene folosesc europarlamentarele pentru a face cadou unor lideri un sejur plăcut în capitala Belgiei pe banii statului român.
Dezlegarea enigmei apare în clipa când ne mai uităm o dată pe prima parte a listei: Monica Macovei, Cristian Preda, Traian Ungureanu.
Dincolo de răsplătirea unor oameni ai lui Traian Băsescu, prezenţa acestor nume pe lista PD-L se constituie într-un semnal pe care l-am numi anti-PSD.
Toţi cei impuşi pe listă din afara PD-L sunt cunoscuţi pentru anti-PSD-ismul lor feroce.
Monica Macovei e artizana târârii pe la DNA a unor lideri PSD în frunte cu Adrian Năstase. Iată-l pe fostul premier obligat să fie partener de guvernare cu Monica Macovei!
Cristian Preda şi Traian Ungureanu s-au afirmat drept publicişti care i-au atacat pe liderii PSD, în frunte cu Mircea Geoană, din toate poziţiile de luptă.
Mişcarea tactică, indiscutabil impusă de Traian Băsescu, se dovedeşte inspirată.
Campania electorală va presupune atacuri între PD-L şi PSD. Cum să le facă liderii tradiţionali ai PD-L fără a risca aruncarea în aer a coaliţiei?
Monicăi Macovei nu-i va fi prea greu. La fel vor sta lucrurile şi cu Traian Ungureanu şi Cristian Preda.
Dacă Lavinia Şandru ar fi fost acceptată pe lista PSD, mai mult ca sigur, ea ar fi putut ataca PD-L şi pe Traian Băsescu fără riscul de a pune la îndoială coaliţia.
Chiar dacă în campanie ar fi denunţat PSD, liderii obişnuiţi ai PD-L n-ar fi avut credibilitate în condiţiile alianţei de guvernare dintre PD-L şi PSD.
Prezenţa pe listă a unor persoane din afara PD-L, cunoscute prin activitatea lor de până acum drept adversare crâncene ale PSD, are menirea de a da un semnal clar electoratului.
PD-L e un aliat de conjunctură cu PSD.
Dincolo de această conjunctură, PD-L rămâne o formaţiune adversă a PSD.
Şi dacă ne gândim că europarlamentarele sunt o repetiţie pentru prezidenţiale, manevra cu înscrierea pe lista PD-L a unor adversari ai PSD ne lasă să întrezărim următoarea mişcare a lui Traian Băsescu în perspectiva scrutinului din toamnă: cea de a se debarasa de PSD cu puţin înainte de declanşarea campaniei pentru prezidenţiale.
Citește pe Antena3.ro