x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Diktatul UDMR de la Târgu Mureş

Diktatul UDMR de la Târgu Mureş

de Petru Calapodescu    |    13 Mar 2012   •   08:30

Domnule presedinte al tuturor romanilor Traian Basescu, nu va simtiti umilit cand Guvernul roman, Romania sunt supuse siluirii fatise de catre UDMR, o formatiune care nu e nici partid, nici ONG, dar care face si desface in politica si legislatia tarii dupa cum sunt interesele nu ale populatiei maghiare,ci ale unui grup de lideri si ciocoi (pardon, grofi)? Care-si permit sa dea ultimatumuri tot mai agresive Executivului de la Bucuresti, iar acesta, cu pantalonii in vine, le inghite toate mofturile sau pretentiile extremiste, chiar iredentiste, milogindu-se ca nu cumva gasca Marko Bela, Kelemen Hunor si Laszlo Borbely sa-l lase fara voturile parlamentare care-l mentin la putere?

Nu va simtiti umilit, afland, in sfarsit, grosolania cu care UDMR va santajeaza fatis si pe dv, nu numai pe premierul Ungureanu, pe Boc, Oltean si Mircea Toader? De ce-oti mai fi avand la dispozitie SRI si o cohorta de consilieri, daca ati spus adevarul cand ati declarat ca habar n-aveati?

Nu va simtiti umilit, ca roman, de tonul sefilor UDMR, care pun jungherul la gatul lui MRU cu o aroganta de care in istorie doar Miklos Horthy a mai dat dovada, cerand hacuirea Transilvaniei la 30 august 1940, prin Diktatul de la Viena? Erau atunci alte vremuri, alte conditii geopolitice, iar Romania era pusa la colt de Hitler, care-l avertizase pe Carol II ca "se expune unor grave primejdii", daca nu accepta pretentiile unguresti.

Ce "Hitler" se afla acum in spatele gastii din conducerea UDMR, de-si permite sa dea ultimatumuri ("Daca PANA MAINE nu e gata o hotarare de guvern" prin care sa se rupa in doua Universitatea de Medicina si Farmacie de la Targu Mures, UDMR ia masuri radicale, parasind guvernarea)? De ce premierul nu a raspuns sec: "Duca-se!". As fi vrut s-o vad si p-asta, UDMR lasand din colti ciolanele. Ce fel de Guvern ati mosit si de asta-data, domnule presedinte, daca tot o minoritate hotaraste politica tarii?
Chestiunea de fond - infiintarea respectivei facultatii de stat maghiare - nici nu merita discutata. Nu-s indeplinite criterii tehnice (proportia cadre didactice/studenti etc) obligatorii. Nu se respecta etapele si institutia acreditarii. Nu mai vorbesc despre absurdul situatiei, dezagreat inclusiv de tinerii maghiari, carora, dupa absolvire - nefiind pregatiti in limba romana - li se restrange accesul in unitatile medicale din restul tarii. Dar poate ca asta se si vrea, pregatirea lor (pe banii statului roman: de ce UDMR, cu sprijinul financiar al Budapestei, nu-si infiinteaza o facultate privata in limba maghiar?) pentru dispensarele din pusta ungara. Cat priveste atitudinea ministrului roman al educatiei, Catalin Baba, acesta, aproband segregarea invatamantului, a ajuns si la performanta de a-l santaja in mod ordinar, cu taierea fondurilor, pe rectorul UMF Targu Mures, daca nu se supune mofturilor udemeriste.

Prin atitudinea bleaga si contra demnitatii nationale, guvernantii romani risca sa transforme orasul transilvan (si nu numai) in scena unor confruntari pe care nu le mai credeam posibile. Si care raspund nu intereselor etnicilor minoritari sau majoritari, ci unor minti incinse si obraznice din varful UDMR. Care cred ca astfel vor castiga puncte electorale in razboiul lor cu partidul altui extremist, Laszlo Tokes.

×