x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Din nou în Kuweit

Din nou în Kuweit

de Ştefan Mitroi    |    03 Feb 2015   •   16:13

Adevărul e că am avut o strângere de inimă când am urcat, în urmă cu două săptămâni,  în avionul de Kuweit. Nu fiindcă urma să ajung,  la numai  câteva zile de la cumplitele întâmplări de la Paris, într-o ţară în care Islamul e un mod de viaţă, nu o religie, ci pentru că ştiam că o să zbor  pe deasupra unor locuri unde acelaşi Islam a devenit un mod de...moarte. Anul trecut, în drum spre aceeaşi ţară, trecusem peste câteva dintre oraşele măcinate de război ale Irakului, şi asta îţi  dă, vrând-nevrând, o puternică senzaţie de frig, chiar dacă ştii că jos temperatura aerului se apropie de 50 de grade Celsius. De data aceasta, însă, m-am înfrigurat degeaba, avionul n-o mai ia peste Irak, ci pe deasupra Iranului. Iar jos, la sol, nu mai e atât de cald, ca în urmă cu şase luni. Atunci era vară, pe când acum... Europeanului care sunt şi care a plecat din însuşi miezul iernii de acasă, i se pare că e vară şi acum. Aici, în Kuweit, vreau să spun.  Acum vreo patru zile au fost 29 de grade, alaltăieri, 27, ieri, 26!

În afară de temperatură, s-au mai schimbat, de anul trecut şi până acum, alte câteva lucruri în ţara-nasture cu care se încheie la gât Golful Persic, sau Golful Arabiei, cum îi spun localnicii. Valoarea monedei europene, de exemplu. Dacă, în 2014, primeai la casele de schimb 38 de dinari kuweitieni pentru o sută de euro, acum primeşti numai 33. Cu alte cuvinte, euro s-a  dus binişor în jos. Dolarul pare să se simtă  mai bine. Mai bine pare să se simtă şi românul care ia viză de intrare în Kuweit pe aeroport, la sosire, perioada în care i se perimite să rămână aici crescând de la o lună la trei luni. E însă loc de mai bine în relaţiile dintre noi şi acest stat arab, mititel, dar foarte bogat. Am credinţa, deşi ambasadorului Vasile Sofineti, ca oricărui diplomat veritabil, îi place să vorbească doar despre ce s-a întâmplat, nu despre ce urmează să se-ntâmple, că se va întâmpla totuşi ceva în lunile următoare! Ceva de bine, desigur!

În rest, linişte şi pace, în această ţară caldă împrejmuită de războaie, spre deosebire de ţara rece de acasă, unde se trage, pe frontul justiţiei şi al politicii, din cam toate poziţiile!


×