x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale "Diplomatia publica" si decolteul MAE

"Diplomatia publica" si decolteul MAE

de Valentin Stan    |    10 Feb 2007   •   00:00
"Diplomatia publica" si decolteul MAE

Aceeasi doamna Vintan ne-a informat ca ministrul de Externe va participa la Consiliul Afaceri Generale si Relatii Externe (CAGRE) al Uniunii Europene, la 12-13 februarie!

Decoltata "public" peste limitele "diplomatiei publice", pe care a invocat-o razand stupid si sistematic la intrebarile presei, doamna Vintan, purtatoarea de vorbe a "demisionarului" ministru de Externe Ungureanu, a conchis, la 8 februarie 2007, ca scandalul articolului publicat la Roma, sub semnatura ambasadorului roman, alaturi de semnaturile ambasadorilor britanic, australian, canadian, olandez si american, este o "problema inchisa"! Articolul cu pricina, menit a forta mana guvernului Prodi in a mentine trupele italiene in Afganistan, a fost categorisit de purtatoarea de "americanisme" a MAE drept o "scrisoare de suport" pentru guvernul italian!

Indelebila doamna Vintan nici nu a fost macar capabila sa traduca termenul englezesc "support" (sprijin), venit, probabil, cu instructiunile de la Washington, in tentativa penibila de a explica o initiativa tembela, fara "support" in raporturile diplomatice intre state! Fiindca, niciodata, un ambasador nu se va adresa prin presa opiniei publice dintr-o tara prietena, unde este acreditat, fara a informa, in acest sens, guvernul tarii de acreditare si fara "support"-ul acestuia! The Washington Times a aratat, in editia electronica din 7 februarie 2007, ca, in ceea ce priveste demersul prin media al celor sase ambasadori (initiat de americani si britanici), ministrul de Externe al Italiei, d’Alema, "nu a stiut nimic, pana cand a primit un telefon (in plina vizita - n.n.) in Japonia", abia dupa publicarea articolului in La Reppublica (d’Alema stia ca va fi o astfel de solicitare, dar nici prin cap nu i-a trecut ca va veni prin presa)!

Aceeasi doamna Vintan ne-a informat ca ministrul de Externe va participa la Consiliul Afaceri Generale si Relatii Externe (CAGRE) al Uniunii Europene, la 12-13 februarie! Poftim? Pai, CAGRE este structura de conducere a UE! Si noi participam, acolo, cu un ministru demisionar? Asa contam noi in decizia la varful structurii comunitare? Noi, a saptea tara ca pondere in UE, cum le place conducatorilor nostri sa spuna? Atata poate sa trimita la Bruxelles Tariceanu, premierul Romaniei, batjocorit public si tinut in intuneric pe toate palierele de decizie ale politicii externe romanesti de cuplul de "vis" Basescu-Ungureanu?

"Profesionistul" Ungureanu, care se plange prin conferinte de presa ca a ramas fara slujba, ii explica unui jurnalist de la Ziua, pe 4 februarie 2007, incercand sa-l "abureasca", in problema celor doi cetateni romani "arestati" aberant de americani in Irak, ca face o confuzie. Era vorba despre confuzia "intre ce inseamna hotararea Consiliului de Securitate al ONU, care se refera la modul in care se constituie, din punct de vedere militar-civil, administratia unei zone ocupate si Conventiile de la Geneva, care se refera la situatia cetatenilor oricarui stat sau apatrizilor care se gasesc intr-o situatie de aceasta natura"! Vorbind de Irak ca despre o "zona ocupata", "profesionistul" sef al doamnei Vintan, cea cu "support"-ul, dovedea ca habar nu are ca, in rezolutia 1.546, din 8 iunie 2004, adoptata in unanimitate, Consiliul de Securitate preciza: "(...) Incepand cu 30 iunie 2004, ocupatia va lua sfarsit si Autoritatea Provizorie a Coalitiei va inceta sa existe, iar Irakul isi va reafirma intreaga suveranitate"! Iar 2007 vine dupa 30 iunie 2004, nu-i asa?

Eu ce mai pot spune? Doar ca politica externa a Romaniei a devenit extrem de "decoltata"!

Se vede totul si chiar mai mult decat ne-am dori! Si nu ma refer, catusi de putin, la sarmana doamna Vintan!
×
Subiecte în articol: editorial