x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Doi la unu

Doi la unu

de Cristian Crisbăşan    |    24 Apr 2014   •   14:22

Când am auzit asta de la fiică-mea și o colegă de-a ei, nu mi-a venit să cred: în liceul de arte există un (1) singur profesor de istoria artei și doi (2) profesori de religie! Am căutat pe Internet și la adresa http://tonitzabucuresti.licee.edu.ro/profesori.html am avut confirmarea! Aici, oricine poate studia lista completă de profesori de la liceul de arte. Și da, sunt doi profesori de religie și unul de istoria artei - profesor despre care elevii au o părere foarte bună și-l respectă. Știți de ce îl respectă? Că se poartă frumos cu ei, că are o cultură vastă, că le predă bine și că e tânăr și simpatic. Despre profesorii de religie există o singură opinie: ne folosim de ei, că e ușor să luăm nota zece și ne ridică mediile, în rest nu ne interesează ce spun.

Bun, să recapitulăm: în capitala unei țări din Uniunea Europeană, în anul 2014, în principalul liceu de arte - care are și gimnaziu - de la clasa a cincea până în clasa a XII-a, există un singur profesor de istoria artei. Și doi de religie. Asta nu poate să însemne decât că ori numărul de ore de istoria artei este mai mic față de cele de religie, ori că profesorul respectiv face un număr dublu de ore față de colegii săi. Oricum ar fi, este greșit. Evident că nu conducerea liceului de artă este de vină penru această stare de lucruri. Și nu știu ce putere ar avea aceasta să schimbe un întreg plan de învățământ și o programă impuse, dincolo de inspectoratul școlar și ministerul învățămntului, de "boala națională a României": mentalitățile.

Atâta vreme cât în învățământul românesc nu se predă istoria religiilor - în cinstea memoriei unor Mircea Eliade sau Ioan Petru Culianu - ci se face prozelitism creștin-ortodox, asta mi se pare o gravă încălcare a separării statului laic de biserică, principu stipulat de constituție. Da, mi se pare anti-constituțional ca la liceul de arte să existe un singur profesor de istoria artelor și doi profesori de ortodoxie. Mi se pare nedrept față de copii și adolescenți, față de creația artistică, față de cultură, față de un Michelangelo care, în Renaștere, picta nuduri pe tavanul Capelei Sixtine, față de viitorul României. Mi se pare indecent ca statul român, încălcând legea, să finanțeze astfel mascat un cult religios - oricare ar fi acela - prin tertipul introducerii în programa școlară a orelor de religie predate de popi deghizați în profesori. Mi se pare grotesc ca eu, absolvent al acestui liceu prestigios, să fiu nevoit să recunosc azi că pe vermea lui Ceaușescu era mai bine pentru că se studia nudul cu model viu uman începând de la clasa a opta (14 ani), în timp ce azi nu se mai studiază deloc, dar în schimb se fac ore de religie "la dublu" față de istoria artei. Și mi se pare o lipsă de respect grosolană față de memoria lui Brâncuși, Pallady, Tonitza, Luchian și a altor mari artiști români.

×